Alberobello: orășelul desprins din basme

alberobello

Frumusețea Italiei sudice cu greu poate fi descrisă în cuvinte, dar am să încerc. Dacă alegi să călătorești chiar în cizma peninsulei, vei da peste o localitate care pare din cu totul altă lume. Trulli sunt niște construcții specifice zonei Puglia, rămase din secolul al XI-lea, cu acoperișul sub formă de con. În orășelul Alberobello este o concentrație de astfel de căsuțe și acest lucru îl face o destinație de explorat cu totul specială, de poveste.

vacanta alberobello

vacanta alberobello

Micile trulli sunt construite din piatră de culoare albă și obișnuiau să fie casele muncitorilor care aveau grijă de viile din zonă sau spațiu de depozitare. Acum, fac parte dintr-o zonă protejată UNESCO și călători din întreaga lume, impresionați de peisajele de aici, aleg Alberobello ca destinație de vacanță. Și nu e de mirare, orașul este cu adevărat magic și cu totul special.

vacanta alberobello

vacanta alberobello

Ce poți admira în satul cu trulli

Pentru a ajunge în Alberobello am luat trenul din gara Bari Centrale. Călătoria a durat aproximativ 1h 40min și a costat 4,9 euro, un dus. După 5 minute de mers, de la gară, am dat peste aceste trulli, pe care le văzusem doar în poze. Am și găsit locul perfect de unde să pozăm panoramic adunarea de căsuțe albe cu acoperișurile țuguiate și semne mistice (simbolurile familiilor). Orașul este foarte popular în rândul călătorilor, așa că micile străduțe pietruite erau bătute de mulțimea de turiști curioși de istoria Italiei.

vacanta alberobello

vacanta alberobello

Era o zi perfectă, cu mult soare, care se reflectă în căsuțele albe și le dă strălucire. Ne-au impresionat mulțimea de plante și flori care împânzesc piatra uscată și fac contrast cu albul pur al construcțiilor romantice. Într-un trulli, un bărbat ne arată cum se construiesc suveniruri din exact același tip de piatră ca și clădirea în care ne aflăm. Într-o curte o femeie prepară orecchiette cu chiftele și sos de roșii, iar în alta suntem invitate la o degustare de vin local.

vacanta alberobello

vacanta alberobello

Noi ne-am plimbat pe dealul plin cu trulli și ne-am bucurat de o atmosferă autentică. Am cumpărat și noi pastele lor specifice și un trulli-suvenir, de parcă amintirile nu ar fi de ajuns. Se mai găsesc de vânzare condimente, vinuri, unelte și ulcioare, preparate locale ambalate și tot felul de obiecte decorative din piatră, create cu mare atenție. Nu ezitați să mâncați înghețata de aici; la fel ca în toată Italia, gelato poate salva o zi extrem de caniculară.

vacanta alberobello

vacanta alberobello

Cum ajungi în Alberobello

Pentru a vizita Alberobello, noi am ales zborurile Wizzair spre Bari. Acolo ne-am cazat într-un apartament chiar lângă gara centrală (rezervă din linkul acesta pt a primi 15$), pentru a putea vizita cât mai multe orășele cu trenul. De la Bari Centrale am luat trenul spre Alberobello cu 4,9 euro, iar călătoria a durat puțin peste o oră jumate. Puteți căuta online orarul trenurilor și companiile feroviare care vă duc până acolo – Ferrovie del Sud Est.

Booking.com


vacanta alberobello

vacanta alberobello

Citește și: Veneția: orașul lagunar de o frumusețe unică

vacanta alberobello

vacanta alberobello

vacanta alberobello

vacanta alberobello

Spune-mi cum a fost experiența ta în Alberobello sau dacă ai vrea și tu să vizitezi acest loc de poveste?

Facebook Comments
Distribuie articolul să se îndrăgostească și alții:

3 Replies to “Alberobello: orășelul desprins din basme”

  1. As vizita, in special pentru inghetata aia din poza 🙂

    1. Ahaha, chiar merită și pentru înghețată, dar și pentru peisaj.

  2. […] Citește și: Alberobello: orășelul desprins din basme […]

Leave a Reply