Arta small talk-ului

Small talk-ul este conversaţia de dragul conversaţiei. Adică atunci când încă n-ai nimic în comun cu cineva şi vorbeşti doar să umpli un spaţiu gol.

Înainte credeam că small talk-ul este neesențial și că trebuie să vorbesc doar cu oamenii cu care am ceva în comun, de la care vreau să învăț ceva, că doar m-a învățat mama să nu deschid gura decât dacă am ceva inteligent de zis. Well, atunci când vrei conexiuni, cunoștințe, amici, trebuie să începi de undeva.

Atunci când cunosc pe cineva parcă se declanșează un calculator în mintea mea care îmi calculează procentajul de compatibilitate cu acea persoană în funcție de preferințe și primă impresie; ca un număr fix în dreptul frunții. Dar pe de cealaltă parte, se pare că oamenii cu care n-ai nimic în comun sunt și cei mai interesanți.

Chiar dacă mie, de exemplu, îmi cam place să trec direct la subiect, trebuie să sparg cumva gheața înainte. Am citit într-o carte că prima regulă în a influența pe cineva este să-l lași să vorbească despre preferințele sale. Deci, nu trebuie neapărat să începi să vorbești despre vreme, meciul de aseară sau că s-a scumpit berea. Găsește un subiect comun – contextul este un loc perfect unde poți căuta un subiect de discuție – localul în care sunteți, evenimentul la care participați, prieteni comuni, preferințe evidente comune.

Desigur va interveni acea tăcere jenantă și poate nu veți avea aceeași perspectivă asupra lucrurilor dar se zice că doi oameni ajung să devină prieteni în momentul în care descoperă că au ceva în comun. În mediul business nu cred că este prea diferit. Până la urmă vrei să faci afaceri cu oameni care îți plac și e ok să umanizezi conversația; înainte să treci direct la întrebările serioase să întrebi de familia persoanei respective, poate de lucrurile din birou, de ce-i place să facă în timpul liber, de cât de hot îi stă în cămașa aia… asta poate nu. Oricum, la fel ca un eseu, și o conversație trebuie să aibă o introducere, nu?

Un lucru nu uitați: fiți politicoși și zâmbiți, face minuni. ;)

Comments

comments

Leave a Reply