Barcelona: ce delicii să deguști în capitala Cataloniei

barcelona

Dacă ești în căutarea unei destinații de vacanță unde să te răsfeți cu mâncare gustoasă, arome apetisante și delicii autentice, Barcelona cu siguranță va fi pe placul tău. Aici bucătăria folosește mult pește, condimente puternice și ingrediente colorate, creând adevărate opere de artă. Iată câteva dintre deliciile pe care am avut ocazia să le încerc în Barcelona.

Tapas

În Barcelona, tapas înseamnă orice fel de mâncare servită în cantități mici. Tapas pot include de la câteva feliuțe de jamón sau chorizo, la porții mici de fructe de mare sau garnitură, precum patatas bravas, cartofii cu sos care creează dependență. Tapas poți găsi aproape la orice local din Barcelona și varietatea te copleșește. Noi am plătit pe câte o porție de tapas în jur de 3-4 euro și le-am combinat, pentru a putea gusta din cât mai multe arome catalane, o masă pentru fiecare persoană ajungând pe la 15-20 euro (cu tot cu o carafă de sangria, evident).

Jamón

Jambonul iberic este un adevărat deliciu în capitala Cataloniei, iar degustarea lui este o experiență culinară. Fie că decizi să deguști jambon de la magazinele tradiționale, La Boqueria sau în restaurante, împreună cu tapas, jamón-ul merită savurat cu poftă. Mai mult, localnicii te pot învăța despre toate tipurile de jambon și îți recomandă felul preferat în funcție de gusturile tale.

Chorizo

Chorizo este un salam/cârnaț pe care îl poți savura crud sau gătit/ afumat, tradițional peninsulei Iberice, preparat cu multe condimente spaniole, care-i dau o savoare cu adevărat unică. Rețeta sa este încă din vremurile romane, iar culoarea sa roșiatică este dată de faimoșii ardei spanioli.

Fructe de mare

Fructele de mare sunt la ele acasă în Bercelona. Recomand să încercați cât mai multe dish-uri cu fructe de mare pentru că sunt foarte proaspete și au prețuri rezonabile. Se găsesc preparate în nenumărate feluri, de la pané, la gătite pe grătar sau în preparate precum paella. Vei găsi de la calamari, creveți, caracatițe, homari, langustine și scoici, la o multitudine de alte creaturi de mare pe care nu le-am mai văzut prin alte părți. Le poți încerca la restaurant sau în food market, unde sunt preparate proaspăt.

Paella

Acest dish extrem de popular în Barcelona este o combinație de orez cu șofran, legume delicioase și fructe de mare, gusturile lor amestecându-se într-un fel de mâncare extrem de aromat. O paella clasică este preparată în tigaie specială și poate fi savurată de două persoane. Prețurile încep de la 15 euro.

Tacos

Acest fel de mâncare mexican a cucerit Spania și… pe mine. Tacos este preparat cu o tortilla de porumb, umplută cu diverse ingrediente, precum carne de pui/porc/vită, pește, fasole roșie, porumb, roșii, ceapă, coriandru, guacamole și iaurt, pentru toate gusturile. Ia uitați ce colorat este și vă pot spune că gustul a fost delicios.

Empanadas

Un alt fel de mâncare pe care l-am mâncat pe stradă au fost aceste mici empanadas, preparate dintr-o cocă subțire umplută cu absolut orice dorești, de la roșii și brânză, la chorizo și fructe de mare cu cașcaval. Pe lângă empanadas, se vând și un fel de felii de flat bread decorate cu sos de roșii, șuncă, cartofi și alte delicii iberice.

Churros cu ciocolată

Pentru desert, în Barcelona vei avea ocazia să-ți satisfaci pofta de dulce cu churros (cocă prăjită) cu ciocolată, preparați proaspăt, în restaurante, gelaterii sau ca street food. Un alt desert adorat de turiști este crema catalana, un fel de crème brûlée la care sunt adăugate arome de scorțișoară și coajă de lămâie, cu o coajă subțire de caramel.

Sangria

Nimic nu se asortează mai bine cu o porție de tapas decât un pahar rece de sangria. Sangria este preparată din vin local, combinat cu alte tipuri de alcool, precum vodka, triplu sec, gin sau rom, sucuri naturale și fructe felii. Chiar dacă sangria clasică este preparată cu vin roșu, în Barcelona vei fi servit cu sangria cu vin de cava, un spumant spaniol alb sau rosé.

La Boqueria

Dacă ești la fel de gurmand ca noi, îți recomandăm să vizitezi piețele de mâncare presărate prin Barcelona, dintre care cea mai faimoasă fiind La Boqueria. Acest rai al mâncăcioșilor se găsește pe La Rambla și este plin de toate delicatesele catalane, de la pește și fructe de mare proaspete, la fructe exotice proaspete, legume și mult jambon. Poți alege mâncăruri deja preparate, în cornete, pe care să le savurezi în timp ce te plimbi, te poți așeza la cele câteva restaurante care-ți prepară pe loc pește sau poți alege ”suveniruri” delicioase pentru acasă. Un lucru e sigur, culorile, mireasma și sortimentele extrem de variate din această piață de mâncare catalană cu siguranță îți va trezi pofta de delicatese.

Care au fost deliciile tale preferate savurate în Barcelona?

Facebook Comments
Distribuie articolul să se îndrăgostească și alții:

3 Replies to “Barcelona: ce delicii să deguști în capitala Cataloniei”

  1. Pffuai, Roxana, mi se face foame!!

    1. Da, și eu simt că mi-am făcut singură foame. :))

  2. […] Citește și – Barcelona: ce delicii să deguști în capitala Cataloniei […]

Leave a Reply