Ce înseamnă să fii diplomat

De când eram mică auzeam mereu temenul acesta. Asta fiindcă mama îmi spunea tot timpul “Fii şi tu mai diplomată să vezi că o să ai de câştigat!” Dar eu tot o ţineam pe a mea şi spuneam că prefer să spun ce gândesc şi să mă urască lumea pentru asta decât să mă prefac.

Acum, în meseria pe care am ales-o şi în general în relaţiile cu oamenii cu care intru în contact, am realizat că, din păcate, fără diplomaţie nu obţii nimic. Şi ce faci? Taci din gură şi-i laşi pe ceilalţi să creadă că eşti de acord cu ei? Renunţi să spui ce gândeşti?

Într-o zi am căutat definiţia acestui cuvânt în DEX şi spre uimirea mea am găsit: adj. pentru o persoană care ştie să profite de anumite situaţii pentru a-și realiza scopul şi  persoană care știe cum să trateze o afacere, cum să se comporte într-o situație şi  cineva care este abil, subtil, şiret în relaţiile sociale, care arată, trădează abilitate, subtilitate, șiretenie. (asta pe lângă definiţiile diplomat – ca meserie) Nu ştiu cum vă sună voua dar mie îmi sună a ceva really bad.

Şi acum încă îmi reproşează lumea că spun primul lucru care îmi vine în minte şi nu stau să mă gândesc la formulări complexe care să nu cumva să jignească interlocutorul şi să pară că şi eu vreau ceea ce vrea el. Dar încep să învăţ…

Întrebare pentru voi: unde tragem linie? Renunţăm la ceea ce suntem şi ne lăsăm uşor umiliţi, nu spunem ce credem de fapt, pentru a ne face plăcuţi sau pentru a obţine ceea ce vrem?

 

Comments

comments

2 Comments on Ce înseamnă să fii diplomat

 1. Bogdan Pater
  September 10, 2012 at 5:25 pm (5 years ago)

  Sigur nu renunțăm la noi. Aia e clar.

  Dar ajută nu fii foarte extremist / pornit la prima discuție cu cineva. Până vă știți puțin mai bine. Apoi îi poți zice direct ce ai de zis.

  Cel puțin eu prefer să mi se zică direct. Nu prin intermediari sau mai rău, să aflu zvonuri și bârfe. :)

  Reply
 2. CristinaTM
  September 10, 2012 at 5:39 pm (5 years ago)

  Ni-i dracu’ așa rău cum pare. poți spune exact ce gândești oricui, dar formuleaz-o frumos. Să nu-ți poată reproșa că ai ceva personal cu persoana respectivă. Ai văzut că nici eu nu-s de acord cu toată lumea și comunic asta, doar că o fac într-un mod calm, liniștit și care nu le dă posibilitatea să creadă că am ceva personal cu ei sau sunt răutăcioasă.

  Fii sinceră, că e foarte important. dar fii sinceră într-un mod drăguț :)

  Reply

Leave a Reply