Fashion PR sau ce se întâmplă când moda întâlneşte PR-ul

PR-ul este un domeniu cu multe ramuri, cel puţin oamenii îl împart în mai multe ramuri în funcţie de domeniul de activitate în care profesezi. Ramura mea preferată este fashion PR. După cum îi spune numele, fashion PR este PR-ul din domeniul modei. Dacă PR-ul cultural, de exemplu, are anumite caracteristici specifice, şi PR-ul din domeniul modei are caracteristicile sale.

În România, lumea fashion-ului nu este prea bine dezvoltată. Mă ia plânsul câteodată când mă uit pe Pinterest şi îmi dau seama cu câte secole suntem în urmă, cât de greu ajung unele tendinţe la noi şi cât de greşit le interpretăm.  De când mă ştiu mi-a plăcut să citesc despre modă, să răsfoiesc revistele, să mă holbez la femei bine îmbrăcate pe stradă şi să salivez la prezentările de modă pe care le urmăream la televizor. Mai târziu am învăţat că moda nu înseamnă să cheltui bani pe haine ci este o artă complexă.

images (1)

Ce face un om de PR în modă? Well, ce face de obicei: se ocupă de imagine, notorietate, branding, presă, de relaţiile cu editorii, stiliştii, creatorii de modă, organizează evenimente, creează campanii şi are grijă de vedete şi clienţi. Deja îmi sclipesc ochii. Nu trebuie să ai studii în modă pentru a ocupa un post de om de PR în acest domeniu dar trebuie să fii pasionat de fashion şi să vrei să înveţi din mers. Există in house PR şi agency PR în funcție de câți clienți vrei să ai, dacă vrei să lucrezi pentru o casă de modă sau dacă vrei să faci fashion PR pentru mai mulți creatori. Poţi fi PR în fashion, PR stilist, fashion PR consultant sau cum s-or mai numi profesiile de genul.

Cred că există multe puncte comune între PR şi modă: glamour-ul, aventura, îndrăzneala, creativitatea, eleganţa şi pasiunea. De ce să nu se bazeze aceste industrii una pe cealaltă? Poate se zice că moda nu are nevoie de promovare pentru că se vinde singură… dar eu cred că moda nu poate trăi fără promovare şi PR şi PR-ul nu are de ce să trăiască fără modă.

fashion_is_architecture

Moda este ceva ce avem în comun cu toţii, ceva ce împărtăşim dar este doar al nostru în acelaşi timp. Atunci când te gândeşti la PR îţi imaginezi femei frumoase, îmbrăcate bine, rujate şi cu picioare lungi, nu? Well, să zicem că ambele domenii sunt subestimate şi neînţelese puţin dar oricum, o femeie care crede şi în modă şi în PR va avea numai de câştigat. Părerea mea este că un client te va lua mai în serios dacă nu vii la el în blugi şi dacă te prezinţi ca o persoană elegantă şi deschisă. Stilul are tendinţa de a se plimba din modă în alte activităţi.

Ah, şi un alt lucru pe care moda şi PR-ul îl au în comun: nu sunt atât de superficiale precum par. Nu sunt atât de ambigue cum par dar sunt la fel de necruţătoare şi competitive. Ele iau un produs, o firmă, o persoană şi le transformă în altceva, le aduce notorietate şi le ascunde defectele şi le scoate în evidenţă calităţile pentru ca întreaga lume să le vadă. Dar la fel ca în modă, şi în PR trebuie să ai prima dată o bază, un suport bun care să-ţi uşureze munca. Tot PR-ul din lume nu poate ajuta un produs defect aşa cum toată moda din lume nu poate ajuta un om fără stil înnăscut.

 Fashion_Is_What_You_Are_Fashion_56

Acum, cum scrii despre fashion? Înainte credeam că moda este atât de vizuală încât dacă ai o pereche de pantaloni scurţi nu ai ce să scrii despre ei pentru că în modă o imagine chiar face cât 1000 de cuvinte. Dar dacă trebuie să foloseşti cuvinte, vei realiza că moda este atât de uşor de descris pentru că poţi descrie felul în te face să te simţi un obiect vestimentar, cum te transformă  şi ce te inspiră. Dacă vrei să scrii pe blog despre fashion aş avea câteva idei despre ce ai putea posta:

  • creează colaje cu piese vestimentare care ar putea merge împreună;
  • îmbracă-te în ţinute curajoase şi fă-ţi poze prin oraş;
  • scrie despre trend-uri în modă;
  • vorbește despre materiale și culori;
  • fă interviuri cu creatorii de modă preferaţi;
  • nu uita de accesorii şi decoraţiuni interioare;
  • mergi la evenimente de fashion;
  • scrie despre păr şi machiaj;
  • recomandă magazine de haine.A_Girl_Should_Two_Things_Fashion_73
Am o listă cu doar câteva din blogurile mele preferate de fashion pe care vi le recomand şi vouă:

V-ar plăcea să lucraţi în acest domeniu? Mie sigur da.

 

Comments

comments

1Pingbacks & Trackbacks on Fashion PR sau ce se întâmplă când moda întâlneşte PR-ul

Leave a Reply