Recomandare de film: Divergent

În mod evident, când citești o carte și apoi vezi filmul, deja îl privești dintr-o altă perspectivă. Înțelegi contextul, complexitatea personajelor, știi mai multe detalii, observi secvențele care lipsesc și știi ce gândesc personajele. Cartea Divergent este una dintre preferatele mele (sunt mare fan fantasy), am așteptat mult timp filmul și aveam așteptări până în tavan de mari.

Divergent_film_poster

Filmul este foarte fidel cărții în ceea ce privește întreaga acțiune și replicile personajelor. În contextul unui viitor distopic, societatea este împărțită în cinci facțiuni, fiecare cultivând o anumită credință, virtute, caracteristică. Personajul principal, Beatrice Prior,  trebuie să decidă la ceremonia de alege a facțiunilor, cărei virtuți dorește să fie fidelă toată viața. Mai departe, povestea se complică când trebuie să lupte pentru a obține ce-și dorește și este într-un pericol pentru care nici ea nu este pregătită. Ceea ce pe mine m-a captivat la film este suspansul pe care îl creează – nu ai cum să ghicești ce urmează – și ideea originală. Partea negativă a filmului poate fi faptul că nu surprinde la fel de bine profunzimea momentelor, la fel ca în carte, și trece peste niște detalii interesante.

Pe mine m-a prins ideea de a trăi toată viața promovând o singură virtute într-un mod foarte profund (fiecare având rolul său în societate), mi-a plăcut noțiunea de divergent (veți afla în film ce înseamnă), motivațiile personajelor și misterele pe care le rezolvă pe parcurs. Din acest film înveți că nimeni nu te poate pune într-o singură categorie, că tu-ți decizi destinul și că natura umană cu toate caracteristicile sale va ieși la iveală la un moment dat. Chiar dacă acesta este un film aproape SF, ridică niște probleme foarte reale.

În primul volum al bestseller-ului nu există răspunsuri la foarte multe întrebări fundamentale și te face să rămâi cu niște mistere neelucidate. Tare mă abțin să nu dezvălui vreun element important al plot-ului dar pot spune doar că sfârșitul volumului doi este mindblowing (acordați mare atenție detaliilor) și acum aștept cu nerăbdare traducerea în română a volumului trei; asta pentru că citești cu mult mai mare plăcere o carte atunci când ai ocazia să o ai în mână și să o răsfoiești.

Oricum, recomand să vizionați acest film și abia aștept păreri! Să am și eu cu cine schimba opinii. Vizionare plăcută! :)

The future belongs to those who know where they belong.

Comments

comments

Leave a Reply