Alberobello: orășelul desprins din basme

- Advertisement -
Concrete Buildings With Clear Sky
Photo by Pille Kirsi on Pexels

Alberobello: orășelul desprins din basme

Frumusețea Italiei sudice cu greu poate fi descrisă în cuvinte, dar am să încerc. Dacă alegi să călătorești chiar în cizma peninsulei, vei da peste o localitate care pare din cu totul altă lume. Trulli sunt niște construcții specifice zonei Puglia, rămase din secolul al XI-lea, cu acoperișul sub formă de con. În orășelul Alberobello din zona Puglia este o concentrație de astfel de căsuțe și acest lucru îl face o destinație de explorat cu totul specială, de poveste – este o vacanță ieftină într-un loc superb. De ceva timp, una dintre dorințele mele de călătorie a fost să văd căsuțele din micuțul Alberobello, din tocul Italiei: construite din piatră albă, cu acoperișul gri, conic și cu semne mistice. Am avut grijă să-mi îndeplinesc propria dorință și am descoperit că pe viu sunt cu adevărat spectaculoase, iar acest orășel merită vizitat dacă ești în sudul Italiei.

Cum ajungi în Alberobello

Pentru a vizita Alberobello, noi am ales zborurile Wizzair spre Bari. Acolo ne-am cazat într-un apartament chiar lângă gara centrală, pentru a putea vizita cât mai multe orășele cu trenul. De la Bari Centrale am luat trenul spre Alberobello cu 4,9 euro, iar călătoria a durat puțin peste o oră jumate. Puteți căuta online orarul trenurilor și companiile feroviare care vă duc până acolo – Ferrovie del Sud Est.

Din gară am pornit în căutarea raiului trulli-urilor. Aceste căsuțe înscrise pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO creează un peisaj care pare desprins din altă lume. Micile trulli sunt construite din piatră de culoare albă și obișnuiau să fie casele muncitorilor care aveau grijă de viile din zonă sau spațiu de depozitare. Acum călători din întreaga lume, impresionați de peisajele de aici, aleg Alberobello ca destinație de vacanță. Și nu e de mirare, orașul este cu adevărat magic și cu totul special.

Ce poți admira în satul cu trulli

Am și găsit locul perfect de unde să pozăm panoramic adunarea de căsuțe albe cu acoperișurile țuguiate și semne mistice (simbolurile familiilor). Singurul lucru care rupe liniștea acestui orășel pitoresc este multitudinea de turiști care mișună pe cărările albe bifurcate în toate direcțiile, de-a lungul cărora poți vedea magazine și restaurante adăpostite în trulli. Pentru a duce o amintire palpabilă cu tine acasă, ai ocazia să-ți cumperi suveniruri sub formă de trulli, create de localnici chiar din piatra din care sunt construite și casele – unii îți arată și cum sunt făcute. Aceștia au o mândrie foarte mare când vine vorba de tradițiile locale și celebrarea istoriei Italiei.

Ne-au impresionat mulțimile de plante și flori care împânzesc piatra uscată și fac contrast cu albul pur al construcțiilor romantice. Într-un trulli, un bărbat ne arată cum se construiesc suveniruri din exact același tip de piatră ca și clădirea în care ne aflăm. Într-o curte o femeie prepară orecchiette cu chiftele și sos de roșii, iar în alta suntem invitate la o degustare de vin local. Avem ocazia să luăm o pauză pe terasele cu mâncăruri ale căror miresme ajung până în stradă, să descoperim enotecile, colțurile verzi și locurile de poveste cu vedere spre acoperișuri. Lăsăm orașul alb, cu peisaje pitorești și împodobit cu flori, să ne cucerească la fiecare pas!

- Advertisement -

Noi ne-am plimbat pe dealul plin cu trulli și ne-am bucurat de o atmosferă autentică. Am cumpărat și noi pastele lor specifice și un trulli-suvenir, de parcă amintirile nu ar fi de ajuns. Se mai găsesc de vânzare condimente, vinuri, unelte și ulcioare, preparate locale ambalate și tot felul de obiecte decorative din piatră, create cu mare atenție. Nu ezitați să mâncați înghețata de aici; la fel ca în toată Italia, gelato poate salva o zi extrem de caniculară.

Spune-mi cum a fost experiența ta în Alberobello sau dacă ai vrea și tu să vizitezi acest loc de poveste?

- Advertisement -

Articole recomandate

Roxana Cioban
Roxana Ciobanhttps://roxanacioban.ro
🗺Nomad at heart 🌈 🦄 Rainbow chaser 💻 PR Specialist at Cognizant Softvision
spot_img

Descoperă mai multe postări

Explorează

Alte experiențe