Amsterdam: 10 experiențe locale inedite

- Advertisement -

Amsterdam este un caleidoscop de muuulte lucruri minunate. Este un spațiu cu o istorie bogată, cu o arhitectură unică, cu o rețea de canale care dă un farmec incredibil orașului, cu lalele care adaugă un strop de romantism, cu promiscuitate în Red Light District și multă energie datorită sutelor de mii de biciclete care zumzăie prin oraș. Iată un ghid cu ce să faci într-un city break în vibrantul Amsterdam:

Photo of Boats Parked on River
Photo by Chait Goli on Pexels

Rezervă o plimbare cu vaporașele pe canale

Știai că actualele canale ale orașului au fost construite în Epoca de Aur datorită unui ambițios plan urban care dorea ca bunurile comercializate să ajungă foarte ușor înspre/dinspre comercianții Amsterdamului? Având o multitudine de canale și un port imens, o călătorie cu vaporașul prin Amsterdam chiar este o experiență inedită pentru că ai ocazia să admiri orașul din alt unghi. Deci, urcă într-un vas (închis sau deschis, depinde cum preferi) și ascultă poveștile orașului în timp de admiri cele mai fascinante și pline de istorie locuri.

White And Brown Wooden Boat On Body Of Water
Photo by Kata Pal on Pexels

Tip: Tururile de obicei durează aproximativ o oră și costă de la 16 euro în sus. Eu vă recomand The Lovers Canal Cruises Amsterdam Tour, un tur de o oră, care pleacă din 3 locații ale orașului și se plimbă printre cele mai importante obiective turistice.

Admiră arta la faimosul Rijksmuseum

Dacă ești fan al artei, Amsterdam este pentru tine! Rijksmuseum include opere de artă semnate de Jacob van Ruysdael, Frans Hals, Jan Vermeer van Delft și Rembrandt van Rijn, printre alții. Muzeul în sine are o arhitectură impresionantă și miile de turiști vin aici pentru a se fotografia cu semnul I AM AMSTERDAM, care, din câte am înțeles, din păcate nu se mai găsește în oraș.

Pentru a completa cunoștințele legate de artă acumulate la Rijksmuseum, în Amsterdam mai ai ocazia să vizitezi Muzeul Van Gogh, Casa Anne Frank, Muzeul Amsterdam, Muzeul Stedelijk, Muzeul Hermitage, Muzeul Național Maritim, Muzeul de Știință NEMO și multe alte locuri de cultură pentru pasionați.

- Advertisement -

Tip: Intrarea la Rijksmuseum costă ~ 19 euro și poți cumpăra bilet de pe site-ul muzeului.

Explorează malul canalelor

Amsterdam se bucură de multe străduțe înguste delimitate de canale, care te vor duce spre mici grădini, piețe, magazine chic, localuri trendy, clădiri vechi incredibile, mănăstiri cu istorie și lanuri de lalele. Nu știi ce minunăție te vor aștepta la următorul colț. Cei 100 de kilometri de canale sunt aranjați în cercuri concentrice peste care trec peste 1500 de poduri, care mai de care mai frumoase. Poți urma canalele încă de la gara orașului, unde se găsește un mini port, și până în centrul vechi. Pe marginea lor vei găsi o multitudine de biciclete rezemate de orice gard, stâlp și clădire.

Destinde-te în faimosul Red Light District

Tot ce ai auzit de cunoscutul district al Amsterdam-ului, De Wallen pe numele său oficial, este probabil adevărat. Pe timp de noapte, când luminile roșii stradale se aprind, cartierul se metamorfozează. Nu rata experiențele pe care le are de oferit, precum peep shows, teatre cu tematică specifică, sex shop-uri, coffee shops, muzee ale sexului și a cannabisului, precum și spectacole care mai de care mai deochiate. Aici toate aceste lucruri fac parte din normal.

Cumpără lalele de la piața de flori

Se știe că Amsterdam este orașul lalelelor așa că primăvara minunata așezare de pe Amstel se umple de cele mai colorate lalele din lume. Vei găsi minunatele flori pe malul canalelor, mai ales în orașul vechi, și poți cumpăra bulbi de lalele olandeze de la piața de flori. Știi că ai ajuns în piața de flori atunci când malul canalelor se umple de gherete cu vânzători care îți oferă obiecte și bulbi de lalele originare colorate. Pe lângă florile naturale, tot Amsterdamul este plin de suveniruri în formă de lalele, care aduc o bucurie maximă turiștilor.

Vizitează partea veche a orașului

Centrul Amsterdam-ului este plin de turiști, lumini, muzică, artă, dar cu cât de depărtezi mai tare de zona cu canale, vei descoperi construcții mai autentice, în stil industrial sau neoclasice olandeze, care sunt gazdele multor galerii de artă, muzee, cluburi sau firme moderne. Noi am pornit în căutarea morii de vând De Gooyer, cel mai înaltă construcție de acest gen din Olanda și una dintre cele mai vechi. În drum spre ea, vei găsi atât de multe locuri pitorești.

- Advertisement -

Noi ne-am oprit la grădina zoologică din oraș, pentru a admira flamingos. În partea aceasta din oraș vei observa cum construcțiile sunt un pic diferite și cartierele sunt mai autentice. Atmosfera se schimbă total în partea veche a Amsterdamului și comorile sunt gata de descoperit la fiecare colț.

Admiră arhitectura orașului

Arhitectural, Amsterdamul este un adevărat paradis. Din cauza lipsei de spațiu în jurul inelelor de canale, majoritatea clădirilor sunt înguste și înalte, fiind caracterizate prin geamuri lungi, scări abrupte și fațade de cărămidă bogat decorate. Fiecare clădire are altă înălțime, sunt adesea strâmbe și pictate în culori reci, dar foarte îngrijite. 

Nicio clădire nu seamănă cu alta și asta dă farmec orașului căci îți umple privirea cu atât de multă creativitate. Cu uși și geamuri de culori diferite, intrări decorate cu flori sau lumini și acoperișuri bogat ornate, parcă te invită să te fotografiezi cu aceste minuni arhitecturale.

Leagănă-te pe un balansoar la 100 metri altitudine

Over the edge este cel mai înalt leagăn din Europa pe o punte de observație. Pentru 5 euro ai ocazia să te balansezi la 100 de metri deasupra orașului, peste marginea turnului A’DAM Lookout. Pentru a ajunge aici, poți lua feribot gratuit din spatele gării, iar intrarea pentru platforma 360º care are o priveliște minunată asupra orașului este 13,5 euro.

Ce zici de o tură cu bicicleta?

Se știe că Amsterdam este orașul bicicletelor și destinația perfectă dacă îți place pedalatul. Există centre de unde îți poți închiria bicicletă, dar înainte de asta te avertizez că ritmul de mers este foarte rapid. Chiar dacă infrastructura este absolut ideală pentru bicicliști, localnicii merg foarte repede și foarte organizat pe bicicletă. Nu vorbi la telefon și nu mânca în timp ce mergi cu bicicleta și atenție la respectarea tuturor semnelor de circulație, pentru siguranța ta.

Degustă deliciile olandeze

Amsterdam este plin de localuri hipsterești care servesc dish-uri reinventate. Încearcă faimoșii cartofi prăjiți olandezi, delicioasele stroopwafel sau preparate din pește. Noi am vizitat Bulls and Dogs pentru a degusta hot dogs delicioși și milkshakes ca în filme. În plus, am devorat cel mai bun mic dejun la The Breakfast Club. Desigur, nu trebuie să ratezi un burger cu un pahar rece de Heineken la O’Reilly’s Irish Pub.

Unde te cazezi?

Există multe locuri de cazare cu personalitate în Amsterdam în zona centrală (pe o rază de 3 km), dar vei scoate din buzunar o sumă destul de mare, Amsterdam fiind un oraș scump. Găsești numeroase hosteluri destinate tinerilor și grupurilor mari, precum și camere de închiriat pe canale sau… în tren.

- Advertisement -

Articole recomandate

Roxana Cioban
Roxana Ciobanhttps://roxanacioban.ro
🗺Nomad at heart 🌈 🦄 Rainbow chaser 💻 PR Specialist at Cognizant Softvision

Descoperă mai multe postări

Explorează

Alte experiențe