Atena este o capitală europeană pe care mi-am dorit să o vizitez de mult timp datorită legendelor pe care le ascunde. În speranța că mă voi întâlni cu puternicul Hercules, să împart tips & tricks cu frumoasa Afrodita sau să ciocnesc un ouzo cu Zeus, am cutreierat străzile acestui oraș vechi și am căutat ruinele vechii civilizații. Ceea ce am descoperit… vă las pe voi să citiți.
Cum ajungi la Atena
Din București este zbor direct spre Atena cu mai multe companii aeriene, pe care le poți alege în funcție de perioada în care dorești să călătoriți. Noi, din Timișoara, am ales varianta Ryanair până la București și de acolo Wizzair. Durata unui zbor din capitala noastră, în capitala Greciei, este de aproximativ o oră și 45 de minute. Ai grijă, de obicei avioanele în/spre Grecia au obiceiul de a întârzia.
Ca și locuri de cazare în Atena, poți alege să stai lângă plaja din Atena sau în jurul pieței Syntagma. Prețurile sunt foarte mici, dar calitatea hotelurilor nu este neapărat cea mai bună.
Acropola din Atena
Biletul de intrare la Acropole costă 20 euro. De asemenea, poți achiziționa un bilet cu 30 euro, care include și alte obiective turistice istorice din oraș. Biletele nu pot fi rezervate online și cozile sunt destul de mari.
Acropola din Atena adăpostește principalele edificii de cult ale orașului și se află pe colina sacră din centrul capitalei. Cele mai importante construcții sunt Partenon, Erehteion și Templul lui Nike. În incinta Acropolelor mai poți găsi Templul și Teatrul lui Dionysos, Odeonul lui Pericle, Porticul lui Eumedes și alte situri arheologice fascinante. Acropolele sunt non-stop pline de turiști din întreaga lume. Închipuie-ți câte picioare au călcat aceste tărâmuri istorice de-a lungul timpului.
Poți ajunge la Acropole cu metroul din aproape orice punct al orașului, coborând la stația Akopoli – linia roșie din Syntagma, iar vârful dealului poate fi escaladat printr-o plimbare relaxantă de câteva minute. Nu uita să-ți iei apă cu tine și o pălărie, asta pe lângă încălțăminte potrivită. Este foarte mult praf, soare și aluneci ușor pe pietre. Sus, vei găsi o mare de turiști curioși, ca și tine, împărțiți în grupuri și grupulețe, care se minunează la istoria care descrie aceste construcții.
Plaka
Cartierul Plaka este centrul istoric al Atenei și se află între piețele Syntagma și Monastiraki. În Plaka vei uita că ești într-o capitală și vei avea impresia că ai fost teleportat pe o insulă istorică, sub soarele grecesc. Cartierul este faimos pentru atmosfera sa grecească, dată de restaurante, baruri și magazine clasic grecești. Aici vei auzi muzică live la fiecare colț, vei simți miresmele gyros-ului și vei degusta cel mai bun souvlaky. Pentru a ajunge aici, poți urma cărările din spatele Acropolei.
Mâncarea grecească este extrem de bună, oamenii sunt foarte primitori, magazinele de suveniruri sunt pline de minunății, iar decorațiunile de jur împrejur te vor face să te simți pe o insulă îndepărtată, nu în mijlocul capitalei. Nu ezita să deguști specialitățile grecești, care au un gust cu totul aparte, să te bucuri de muzica grecească și, de ce nu, să-ți alegi o pereche de sandale tip gladiator.
Monastiraki
Monastiraki se traduce ca “Mica mănăstire” și este o piață în centrul căreia se găsește cocheta biserică Koimisis Theotoku. Acesta este cel mai vechi centru comercial din Atena și găzduiește piața de vechituri. Deci dacă vrei o sesiune de shopping autentică, nu ezita să te plimbi pe străzile înguste și întortochiate ale iarmarocului pentru a vâna chilipiruri sau să te oprești la o tavernă grecească.
Syntagma Square
Syntagma este principala piață a Atenei, fiind și cea mai importantă din punct de vedere social și politic. Se află în fața Vechiului Palat Regal, ridicat în secolul al XIX-lea, și în care se află încă din 1934 Parlamentul Greciei. De aici poți lua metroul, tramvaiul sau autobuzul spre toate atracțiile orașului, precum și înspre plajă sau aeroport.
Cea mai interesantă activitate aici este urmărirea schimbării de gardă de la parlament. Acesta se face la fiecare oră fixă și este un adevărat spectacol datorită costumației gărzilor și a mișcărilor acestora foarte… să le zicem tradiționale. Dacă doriți să faci o pauză de la vizitarea obiectivelor turistice, vă puteți relaxa în parcul din spatele pieței, unde veți găsi, pe lângă umbră, papagali, iepurași și alte animăluțe.
Plaja
Desigur, nu ai cum să nu pleci din city break-ul tău în Atena fără să vizitezi plaja. Malul este destul de departe de oraș – noi am mers 28 de stații cu tramvaiul T5 din Piața Syntagma, spre o serie de plaje private. Aici intrarea variază între 4 și 10 euro, la unele ai inclus șezlongul, la altele mai plătești o sumă mică, pentru care primești o cafea. Recomand Costa del Sol – Bolivar Beach Bar, Macaw Beach Bar, Akanthus Summer Club.
Portul Pireu
Despre Portul Pireu se știe că este printre cele mai mari și importante de la Marea Mediterană și chiar Europa, servind ca port al Atenei încă din antichitate. De aici pornesc călătoriile turiștilor cu feribotul spre insulele grecești. Chiar dacă portul principal este extrem de aglomerat, îți recomand vă vizitezi Zea Marina, un port antic, mai micuț și mai fermecător, cu peisaje minunate. Aici sunt expuse, pentru admirația turiștilor, yacht-uri luxoase și bărci elegante. Pe mal, vei găsi restaurante tradiționale, cu cele mai bune preparate de pește.
Bonus: mâncarea grecească
Bunătățurile grecești te vor face să te lingi pe degete. Grecii mănâncă foarte bine și condimentele lor dau un gust foarte aromat mâncării. Te sfătuiesc să găsești localuri mici, tradiționale pentru cea mai bună experiență. La fiecare masă vei primi apă și noi am comandat vin local la carafă și niște ouzo, de gust. Printre deliciile preferate grecești se regăsesc moussaka, pastitsio, souflaki, gyros, salata grecească, tzatziki, salata de vinete, yemista. La desert, baklava-ua e cea mai bună opțiune, fiind chintesența bucătăriei grecești. Mai poți încerca și kataifi – care seamănă ca gust – sau revani – cu sirop și zeamă de lămâie.