Cappadocia este o zonă de vis, care pare desprinsă de pe altă planetă, fiind unică din punct de vedere geologic, istoric și cultural. Este un mix ciudat între dealuri de fagure și roci vulcanice în formele cele mai curioase. Din cele mai vechi timpuri, locuitorii și-au construit adăpost în rocile sedimentare de aici. Acum milioane de ani au avut loc erupții vulcanice care au lăsat regiunea acoperită cu tuf vulcanic, un material suficient de moale încât să permită unui om să sape prin el cu ajutorul unei linguri. Așa că locuitorii și-au construit adăposturi, galerii fascinante și întregi orașe subterane în acest material unic pe glob.
Cum ajungi în Cappadocia
Dacă ai văzut pozele acelea superbe pe Instagram… da, așa arată totul aici. Este o zonă aridă din centrul Turciei, cu mult praf, multă căldură și panorame absolut ieșite din tipare. Cappadocia este unul dintre top 10 locuri din lume în bucket list-ul meu de travel așa că mi-am făcut bagajele să-mi îndeplinesc visurile.
Am călătorit cu avionul din Timișoara spre Istanbul (poți citi aici totul despre o vacanță în Istanbul). De acolo am zburat cu Turkish Airlines până la Kayseri – cel mai aproape orășel de Goreme care are un mini-aeroport funcțional (mai este și Nevsehir nefuncțional deocamdată). Noi am plătit aproximativ 70 de euro pe un bilet dus-întors. Din Istanbul și până în Kayseri sunt 800 de kilometri, așa că mașina nu este o opțiune dacă ai timp limitat în Turcia. Există și mai ieftine cu companii aeriene low cost, dar orele nu sunt tocmai potrivite.
Unde să te cazezi în Cappadocia
Există numeroase locuri de cazare în Goreme, care mai de care mai interesante, scobite în stâncă, cu panorame minunate. Noi ne-am cazat la Hidden Cave Hotel, un loc absolut perfect, pe care îl recomand. Este o experiență unică să dormi în camerele din piatră, precum Fred Flintstone. Stai liniștit, încăperile sunt bine încălzite și super dotate.
Hotelul este pe mai multe etaje, cu spații de relaxare și panoramă minunată asupra turnulețelor de piatră. Mai mult, aici am mâncat unul dintre cele mai bune mese de dimineață… ever, cu fructe proaspete și uscate, patiserie, mâncare caldă tradițională și mic dejun turcesc cu sos de roșii, ou și mult ardei. Hotelul îți poate rezerva transport spre/înspre aeroport (7 euro/ persoană) și locuri în tururile ghidate ale zonei.
Ce poți face în Cappadocia
Există multe locuri de vizitat în regiunea Cappadocia, dar sunt la o distanță destul de mare unele de celelalte. Tocmai de aceea, poate cea mai bună variantă, dacă nu ai mașină, este să optezi pentru tururile ghidate (verde, albastru și roșu). Vei afla mai multe despre ce atracții turistice poți admira în cadrul fiecăruia la fața locului.
Goreme
În Goreme vei găsi cea mai mare adunare de hornuri de zâne, cum sunt numite de către localnici formațiunile minunate din tuf vulcanic, care creează un peisaj stelar. Este o localitate micuță, cu multe hoteluri, restaurante și magazine de suveniruri. Față de Istanbul, aici ești “mai la țară”. Este mai liniște. Este mai frumos. Nu ezita să încerci mâncarea locală și să rezervi o plimbare cu balonul. Baloanele se ridică de pe sol în fiecare dimineață la ora 5. Costul unui bilet începe de la 70 de euro pentru o oră jumătate, într-un balon cu 25 de persoane. Dacă vântul bate cu peste 10 km/ oră, din păcate în acea zi nu te vei bucura de panorama regiunii din balon. Acesta a fost și ghinionul nostru.
Mănăstirea din Selime
Una dintre cele mai frumoase surprize ale Cappadociei este mănăstirea săpată în stâncă din localitatea Selime. Aceasta este cea mai mare clădire religioasă din Cappadocia și avea, pe lângă încăperile religioase, școală, bucătărie și camere militare. Obișnuia să fie o construcție fortificată cu pasaje secrete și ascunzișuri. Acum pare un fagure din praf cu detalii istorice misterioase.
Valea Ihlara
Ihlara este o vale cu multă vegetație, un râu care mișună printre munți și versanți erodați de timp. Valea are 14 km, iar după 3 km vei descoperi niște scări care urcă spre Ağaçaltı, ruinele unei biserici săpate în stâncă din secolul al IV-lea, cu picturi din secolul al X-lea, care ilustrează mixul dintre religie islamică și creștinism din acea vreme.
Belisirma Koyu
Dacă vrei o pauză de la explorarea Cappadociei, noi am găsit un popas cu adevărat spectaculos, chiar la poalele văii. Acest restaurant are căbănuțe plutitoare unde poți lua un prânz tradițional. Aerul este fantastic, iar atmosfera este atât de pașnică. Noi am fost serviți cu supă cremă de linte și caserolă încinsă cu pui (sau pește, vită, carne tocată) și legume.
Orașul subteran Derinkuyu
Greu de crezut, dar Cappadocia are orașe subterane în care trăiau locuitorii regiunii, încă din epoca pre-bizantină. Orașul subteran Derinkuyu este cel mai mare, ca suprafață, are până la 85 metri adâncime, cu 18 de niveluri, și avea dormitoare, grajduri, bucătării, băi și cimitir. Aici trăiau aproximativ 20.000 de oameni. Localnicii au construit acest oraș vertical subteran din rocă sedimentară pentru a se putea apăra de invadatori și nu este singurul din Turcia, mai existând încă 7 astfel de orașe descoperite. Această construcție cu siguranță te face să vezi Cappadocia și istoria Turciei cu alți ochi.
Valea Porumbeilor
În canionul Cappadociei vei găsi multe văi cu denumiri speciale și cu formațiuni uimitoare. Valea Porumbeilor se numește așa datorită mulțimilor de scobituri realizate de păsări pentru adăpost în roca moale. Există un platou deasupra văii cu o priveliște care cu greu va fi uitată. Turiștii au obiceiul de a lega amulete cu ochiul lui Allah (sau ochiul rău) în copacii din zonă pentru a alunga relele și a se proteja de spiritele nefaste.