Chefchaouen: cum este cu adevărat în faimosul sătuc albastru
Chefchaouen este orășelul albastru fermecător al Marocului și noi am călătorit 3.500 de km pentru a verifica dacă realitatea chiar se potrivește cu pozele. Ascuns în munți, cu un vânt răcoros și un background de tablou, Chaouen – cum îi zic localnicii – sclipește albastru în lumina soarelui.
Cum ajungi în Chefchaouen
Noi am ales traseul Marrakech -> Tangier cu trenul de noapte -> Chefchaouen cu autobuzul. Pentru că planul de acasă nu se prea potrivește cu planul din târg, trenul nostru a fost anulat și a trebuit să mergem cu autobuzul din Marrakech și până în Chefchaouen, cu oprire și schimbare în Rabat (nu există direct). Îți recomand să alegi autobuzele CTM, sunt curate, au aer condiționat și sunt utilizate în mare parte de turiști. Ține minte că în Orașul Albastru poți ajunge doar cu autobuzul (nu există tren) sau taxi, cu localnici care abia așteaptă să te înhațe în gară. Prețurile la bus sunt foarte bune, de exemplu un bilet Tangier – Chefchaouen costă în jur de 4 euro, pentru 3 ore de mers.
Unde te cazezi în Chefchaouen
Sunt multe riad-uri cochete în Chefchaouen, iar noi am ales Riad Gharnata, un locșor elegant, ascuns prin labirintul străduțelor albastre. Ca peste tot în Maroc, camerele sunt somptuoase, vechi și puternic decorate, iar mic dejunul este delicios. Camera noastră a avut scară interioară și vedere spre curte. Personalul este prietenos și au terasă cu o vedere fabuloasă, pe acoperiș.
Ce faci în Chefchaouen
Datorită culorii sale, sătucul este o atracție turistică foarte populară în Maroc. Străzile chiar sunt pictate în nuanțe de albastru, de la ziduri, la scări și cărări, lucru care face să-l pară desprins din povești. Inițial, Chaouen a fost construit ca fortăreață, pentru a proteja nordul Marocului de atacurile portughezilor. Acesta a fost o perioada scurtă sub tutela spaniolilor, motiv pentru care aici se vorbește foarte mult spaniola.
Dacă îți plac pisicile, aici vei fi în rai pentru că fiecare stradă este invadată de motani și pisicuțe, care se simt la ele acasă. Pentru a avea o vedere de ansamblu a orașului, urmează drumul spre marginea satului, traversează podul și minunează-te cum parcă bucăți din cerul albastru se revarsă pentru această așezare de munte.
Desigur, principalele activități aici sunt plimbatul, fotografiatul și descoperitul de colțuri unice și autentice. Fiecare stradă are personalitatea sa, iar zidurile, pereții și treptele albastre îți induc o stare de liniște și pace. Poți coborî pe străduțele înguste, prin bazarul de haine și piața de fructe și legume, spre Kasbah – o fortăreață foarte veche, care include o grădină minunată, un muzeu etnografic și o galerie de artă. Nu ezita să urci în turnul Kasbah, care are o vedere cuprinzătoare asupra orașului.
Piața din jurul fortăreței sigur te va fermeca pentru că este plină de restaurante, cafenele și magazine cu suveniruri. Ca localuri, noi am devorat mâncăruri tradiționale la Restaurant Sofia, Sindibad și Lala Mesouda. Mai mult, am mâncat cele mai delicioase prăjiturele marocane la Chez Aziz. Nu rata magazinele cu produse tradiționale precum ulei de argan, condimente, ceaiuri, suveniruri albastre, țesături sau săpunuri.
Citește și: Marrakech: cum ajungi, costuri, cazare, transport, mâncare și obiective turistice