Top
cinque terre

Aflate în regiunea Liguria, în Riviera Italiană, Cele Cinci Pământuri, după cum este tradus numele, fac parte din Parcul Național Cinque Terre, protejat UNESCO. Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza și Monterosso obișnuiau să fie niște sate pescărești, pe coastă, destul de izolate de restul regiunii, iar acum împreună compun una dintre cele mai frumoase destinații de vacanță din Italia. Dacă plănuiești un concediu la Cinque Terre, ți-am pregătit mai departe câteva detalii legate de călătorie.

Cum ajungi la Cinque Terre

Noi am rezervat un zbor cu Wizzair din Timișoara spre Bologna. Se mai poate zbura din România și spre Pisa sau Genova, care sunt în apropiere și au legături bune spre Cinque Terre. Din aeroportul Bologniei am luat aerobusul spre gara centrală, care a costat 6 euro și a durat aproximativ 25 de minute (vine din 20 în 20 minute).

Din gara centrală se pot cumpăra, de la automatele Trenitalia, bilet spre La Spezia, a cărui cost diferă în funcție de tipul trenului, traseu și oră, dar toate sunt între 20 și 40 de euro. Călătoria durează puțin peste 3 ore. Unul dintre trasee este Bologna – Parma – La Spezia, iar celălalt este Bologna – Florența – Pisa – La Spezia, deci va trebui să schimbați trenul în aceste destinații. Nu uitați să vă validați biletele! Unele trenuri au locuri rezervate, altele nu, în special trenurile de tranzit.

Unde te cazezi în Cinque Terre

Prima dată trebuie să știi că Cinque Terre este format din cinci sătucuri pescărești și te poți caza în oricare dintre acestea, dar sunt foarte puține hoteluri și pensiuni, iar cele care există sunt mereu deja rezervate sau foarte scumpe. Recomandarea mea este să te cazezi în localitățile din apropiere, precum La Spezia, prima localitate înainte de cele cinci minuni, la care ai acces cu trenul.

La Spezia este un oraș-port, nu are plajă, dar este plin de viață, cu multe baruri, restaurante și magazine. Noi am ales ca loc de pus capul pe pernă camera Abacab, la 15 minute de gară, un loc perfect pentru a petrece câteva zile: design drăguț, curat, Wifi puternic, mic dejun inclus (sandwich sau produs de patiserie + suc sau cafea), gustări în cameră, pat comod și toate facilitățile de bază de care ai putea avea nevoie.

Cum călătorești între cele cinci localități

Din La Spezia poți lua trenul din gara centrală spre toate cele cinci sate, plus Levanto (care are plajă). Biletele pot fi achiziționate de la automatele Trenitalia și costă 4 euro, indiferent de locul de unde pleci sau înspre care pleci. Mai există și un Cinque Terre Card Train care costă 16 euro, pe o zi. Cu cardul vei avea acces și la potecile de trekking între orașe.

Dacă nu ai acest card, de fiecare dată când te urci în tren trebuie să cumperi biletul de 4 euro, însă cozile pentru card ar putea fi foaaarte mari! Dacă mergi cu mașina, din La Spezia până în Riomaggiore, prima localitate, vei face aprox 30 de minute, cu trenul, durează cam 5 minute. Și între celelalte sătucuri pescărești durata de mers cu trenul e cam 2 – 5 minute. Mașinile au parcări speciale departe de coastă și costă în jur de 25 euro/ zi.

Cât durează să vezi cele cinci sate pescărești

Cinque Terre este o zonă în care să te bucuri de liniște, frumusețea naturii și atmosfera autentic italienească. Un city break de 4 zile este perfect pentru a putea explora toate locurile frumoase și pentru a te relaxa într-un loc magic. Noi însă am vizitat cele cinci orașe într-o singură zi și apoi am aprofundat descoperirea locurilor care ni s-au părut incredibile.

Fiecare orășel este format din gară, o stradă principală și un golf cu o priveliște absolut superbă. Nu există prea multe lucruri de făcut, dar poți vizita magazinele de suveniruri, poți sta la o terasă cu priveliște spre mare, te poți plimba cu feribotul pe mare sau pe propriile picioare pe traseele de trekking. De exemplu Riomaggiore și Vernazza au castel, Manarola are belvedere, Monterosso are plajă, iar Corniglia are poteci fermecătoare printre viță de vie.

Citește AICI mai departe despre fiecare orășel în parte și admiră fotografiile impresionante!

Click pe poză și primești 150 lei reducere la prima ta cazare pe Airbnb!

Vânătoare de curcubee, pasionată de călătorii, mare mâncăcioasă, născută cu harta în mână, marketer, degustătoare de vin, specialistă în filtre, căutătoare de soare.

post a comment