Top

Dacă ești căutător de istorie și legendă, cred că o vacanță magică pentru tine ar fi un tur al cetăților din Transilvania. Uite câteva sugestii de cetăți minunate pe dealuri, care cu siguranță merită să le pui pe listă.

Cetatea Râșnov

Situată la 30 de kilometri de Brașov, Cetatea Râsnov este printre preferatele mele pentru că este una dintre cele mai bine conservate cetăți din Transilvania și este absolut superbă și mereu plină de turiști pasionați. Desigur, acest lucru se datorează și faptului că lângă este Dino Parc Râșnov, o minunăție de parc pentru întreaga familie.

Pentru a ajunge la cetatea construită între secolele XIII-XIX, urci pe dealul Râșnovului, parchezi (10 lei) și apoi urci câteva minute fie pe jos, fie cu trenul turistic. Atracția locului este expoziția de arme, armuri, piese de mobilă, porturi medievale și obiecte de tortură, pe lângă trasul cu arcul.

Cetatea Biertan

Am văzut atât de multe poze cu Cetatea Biertan pe net, că a trebuit să o vizitez. Mi se pare foarte amuzantă și legenda care înconjoară această cetate – și anume că soții care se certau, înainte de divorț, erau închiși în cetate pentru două săptămâni pentru a se asigura că nu există reconciliere. Acum, poți vizita această cetate gotică impunătoare – cumperi bilet (10 lei), urci scările acoperite și te poți plimba prin curtea interioară și construcțiile sale.

Priveliștea de sus de la cetate e minunată, asupra satului și dealurilor dimprejur. Dacă vrei și tu o panoramă cu cetatea în mijloc și ești încălțat cu pantofi sport, poți parcurge un traseu scurt pe unul dintre dealurile satului. Informații găsești pe panourile din piața cetății. Desigur, pentru pasionați sunt trasee și mai lungi de explorat.

Sighișoara

Știai că Sighișoara are ultima cetate medievală locuită din Europa? Înconjurată de ziduri vechi și apărată de 14 turnuri, Sighișoara este raiul medieval, unde poți admira fortificații, clădiri vechi, biserici și turnurile breslelor. Ai ocazia să mergi pe potecile pietruite pe urmele lui Dracula, să descoperi colțuri minunate, să urci în Turnul cu Ceas – are cea mai frumoasă priveliște asupra orașului medieval – sau să vizitezi muzeele de istorie.

sighisoara

Cetatea Viscri

Viscri este un sat de poveste, cu un farmec rural deosebit. În vizita noastră la Viscri 32, am urcat pe ulițele decorate cu căsuțe colorate spre Cetatea Viscri, care adăpostește Biserica Fortificată. De la parcarea satului este un drum scurt spre parcul unde găsești umbră și în câtiva pași, priveliștea cetății. Intrarea costă 10 lei și poți vizita curtea interioară, biserica și turnurile sale.

Nu uita și de -> Sibiu: Orașul medieval care te cucerește

Cetatea Rupea

Dacă tot ai vitat Viscriul, imediat înapoi spre drumul principal vei vedea în zare Cetatea Rupea pe o movilă de bazalt, la jumătatea distanței dintre Brașov și Sighișoara. Se zice că este situată în locul perfect, fiind lângă drumului care leagă Transilvania de Moldova și Țara Românească, pe o poziție înaltă, propice pentu a detecta cotropitori.

Sursa foto

Cetatea Făgăraș

Tot în drumul spre Brașov poți descoperi și complexul feudal fortificat de la Făgăraș, o cetate militară de apărare cu patru turnuri. Acesta este o fostă cetate de lemn, care a fost reconstruită din piatră și cărămidă pentru a apăra Țara Făgărașului. Făgărașul obișnuia să fie o adevărată capitală a principatului Transilvania și se poate observa acest lucru la Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat”, precum și la Biblioteca Municipală din cetate.

Sursa foto

Pe tine care dintre cetățile Transilvaniei te-a impresionat?

Click pe poză și primești 150 lei reducere la prima ta cazare pe Airbnb!

Vânătoare de curcubee, pasionată de călătorii, mare mâncăcioasă, născută cu harta în mână, marketer, degustătoare de vin, specialistă în filtre, căutătoare de soare.

post a comment