Top
fes

Pentru mine, Fes a creat o experiență de călătorie cu totul diferită. Este un oraș ticsit și bine ancorat în cultura Africii de nord. O plimbare aici nu este ca o promenadă în orice alt oraș cu care ești obișnuit/ă. Este foarte mare aglomerație și forfotă, este un loc periculos, murdar, dar și plin de minuni nedescoperite.

Cum ajungi în Fes

Fes este al doilea cel mai mare oraș din Maroc, după Casablanca, localizat în nord-estul Munților Atlas. Acesta este o opțiune bună ca destinație inițială în Maroc pentru că are un aeroport destul de mic și neaglomerat, plus costuri mai reduse la biletul de avion față de restul orașelor marocane, din București, Budapesta sau Bergamo. Pentru noi, Fes a fost ultima destinație de vacanță după Marrakech și Chefchaouen. Deci din Chefchaouen am luat taxi-ul, prin zonele rurale ale Marocului, spre acest oraș… diferit.

Unde te cazezi în Fes

Noi am stat o noapte la riadul Dar Guennoun, la 10 minute de centrul istoric. După cum puteți observa în imagini, are un iz vechi, este foarte puternic decorat și colorat, cu multe elemente grafice și materiale tradiționale. Majoritatea riadurilor au terasă pe acoperiș, de unde poți vedea orizontul roșu al Marocului și adunările de case în zare.Booking.com

Ce poți vizita în Fes

Place R’cif

Place R’cif marchează principala intrare în medina din Fes. Este o piață întinsă, care pe timpul zilei se umple de negustori cu produse proaspete – fructe, legume și alte delicii exotice. Aici poți observa și moscheea cu același nume, decorată cu verde, construită în secolul al XVIII-lea, având unul dintre cele mai înalte minareturi din Fes. În mijlocul pieței a fost înălțată poarta uriașă R’cif ornată în stil oriental. Dincolo de poartă și piață, se desfășoară centrul istoric. Dacă dorești să iei prânzul, zona R’cif este ideală pentru a alege un restaurant tradițional bun.

Medina întortochiată

Principala atracție a orașului este acest labirint agitat din centrul vechi (souks). Odată ce ai intrat în el, vei descoperi parcă o altă lume. Există kilometri întregi de străduțe înguste paralele și perpendiculare, cu comercianți care vând mâncare și suveniruri. Caracteristic acestei zone sunt obiectele din ceramică pictate manual în nuanțe de albastru-Fes, condimentele și ceaiurile, fructele exotice, obiectele de casă din metal, pielea și țesăturile. Nu ezita să negociezi prețurile suvenirurilor.

Tip: GPS-ul nu funcționează în interiorul centrului vechi și te poți pierde foarte ușor printre aceste cărări încâlcite.   

Moscheile și școlile orașului

Știai că în Maroc nu poți intra într-o moschee decât dacă ești musulman? Totuși, aceste minunății religioase au porți și pereți cu decoruri somptuoase, care te vor face să te oprești din drum pentru a le admira. În Maroc se vizitează și școlile antice (medrasa) pentru că sunt un exemplu pur de cultură și istorie marocană. Două dintre acestea le poți admira chiar în centrul orașului, și anume Al-Attarine Madrasa și EL Bouanania. Nu garantez că le prinzi deschise având în vedere că sunt în proces de reabilitare.

Blue Gate

Poarta Albastră a Fes-ului se găsește în partea diametral opusă a porții R’cif. Și da, este albastră doar pe exterior. :)) Aproape de Blue Gate, în medina, pe partea dreaptă, vei găsi piața de mâncare. Aici poți cumpăra de la supă la găleată și tajin, la dulciuri marocane și fructe. În plus, găsești mirodenii, semințe și ceaiuri cu gusturi și miresme minunate. Nu te lăsa speriat de capetele de capră sau mațele sângerânde umplute cu organe la marginea străzii. 😉

Vopsitoriile de piele

Chouara Tannery este cea mai faimoasă vopsitorie de piele din lume și un obiectiv turistic specific Fes-ului. Aici, încă din secolul al XI-lea, muncitorii vopsesc pielărie în aceste vase uriașe de piatră, umplute de culori, care vor fi mai apoi exportate în toată lumea, sub formă de jachete, poșete, încălțăminte și altele. Această vopsitorie se află în labirintul centrului vechi și noi cu greu am reușit să o găsim.

Tip: ghidează-te după miros, căci aceste vopsitorii miros atât de urât încât lucrătorii de la intrare îți oferă câte un fir de mentă pentru a mai anula “mireasma”. Pentru intrare, poți da câțiva bănuți bărbaților care te conduc spre balcoanele cu vedere spre vopsitorie. Desigur, unii îți vor cere mult mai mult, dar nu te lăsa păcălit. Desigur, aici găsești și magazine cu produsele finite ‘”proaspete”, la cel mai bun preț.

Ție ce ți-a plăcut în Fes sau ce ți-ar plăcea să vizitezi?

Click pe poză și primești 150 lei reducere la prima ta cazare pe Airbnb!

Vânătoare de curcubee, pasionată de călătorii, mare mâncăcioasă, născută cu harta în mână, marketer, degustătoare de vin, specialistă în filtre, căutătoare de soare.

post a comment