Acest pastel minunat cu case bavareze, turle de biserici și un lac strălucitor, care pare pictat cu pensula este un loc cât se poate de real, chiar dacă din imagini arată absolut rupt din povești. Hallstatt este un orășel austriac, la malul lacului cu același nume și la poalele Alpilor, care este faimos pentru frumusețea sa debordantă. Este un loc liniștit, pașnic, cu aer curat și colțuri de natură cu adevărat speciale. Iată ce poți face într-un city break în Hallstatt:
Cum ajungi în Hallstatt
Noi am pornit cu mașina din Timișoara și 8 ore mai târziu am ajuns în pitorescul Hallstatt. Cu drumul ne-a ajutat ViaMichelin, care a calculat cât se poate de aproape de realitate kilometri totali, timp și bani de combustibil, plus taxe de drum, deci vi-l recomand și vouă în călătoriile cu mașina. Vinieta de Ungaria (57 lei) am luat-o direct din aplicația TPARK, iar vinieta de Austria am cumpărat-o de la ultima benzinărie de pe teritoriul Ungariei, de pe autostradă. Cu cât înaintezi mai mult spre Hallstatt, cu atât drumul devine din ce în ce mai frumos. În Hallstatt sunt trei parcări mari cu plată, principale, unde îți poți lăsa mașina sau poate ai noroc să găsești loc de parcare în tunelul de la intrare în oraș. Parcarea costă între 3,5 euro și 9,5 euro.
Unde te cazezi în Hallstatt
Noi nu am optat pentru un loc de cazare chiar în Hallstatt pentru că aici găsești în preponderență parcare cu plată, este mereu aglomerație și prețurile sunt mult mai ridicate. Deci ca alternativă am ales pensiunea Gasthof Hotel Moserwirt din sătucul Bad Goisern, un loc absolut superb și liniștit, clasic austriac, cu pajiști verzi întinse, restaurante cu mâncare tradițională și clădiri cu o arhitectură bavareză de excepție.
Ce este de vizitat în această regiune
Hasllstatt are un centru istoric micuț, cu o stradă principală de-a lungul lacului, iar de jur împrejur poți savura șnițel vienez la restaurantele de pe mal sau un apfelstrudel la patiseriile tradiționale, poți cumpăra sare din salina orașului de la comercianții de suveniruri, sau te poți bucura de berea brună locală chiar în inima Alpilor.
Ca restaurante, recomand cu căldură Bräugasthof sau Seehotel Grüner Baum, care chiar dacă au prețuri mai ridicate, au mâncare absolut delicioasă și o priveliște pe măsură. Te avertizez: rațele și lebedele vor încerca să-ți fure bunătățurile.
După ce ai vizitat Evangelische Pfarrkirche, biserica din Hallstatt a cărei turlă se poate observa din orice unghi, și mica piață centrală cu terase, mergi mai departe spre străduța în urcare, unde vei găsi turiști (majoritatea chinezi) care încearcă să găsească unghiul perfect de poze, cu minunatul sătuc în spate. Mai departe vei da peste cimitirul orașului, care este special datorită mormintelor puternic decorate cu flori de sezon.
Pentru un peisaj și mai fascinant, recomand să urci pe scările acoperite spre “podul” orașului, de unde să ai o privire de ansamblu asupra întregului loc de vacanță. Sunt o multitudine de cărări care duc spre colțuri cu verdeață care te fac să privești Hallstatt cu ochi și mai mari.
O altă perspectivă îți oferă o călătorie relaxantă cu barca. Jumătate de oră cu barca de viteză costă între 12 și 15 euro. Din păcate noi am prins o mini furtună și a trebuit să ne întoarcem repede, dar pentru liniștea din larg și vederea spre mal merită să vâslești oricât.
Dacă vrei ceva cu adevărat special, urcă până la 5 Fingers, într-o rezervație națională absolut uimitoare. 5 Fingers e considerată cea mai spectaculoasă platformă panoramică din Alpi la care ajungi cu telecabina Dachstein Krippenstein.
Rezervația are și alte obiective turistice precum Mammut Cave, Koppenbrüller Cave și diverse trasee de hiking. Noi am cumpărat biletul Panorama cu 32 euro și am mers 2 ture cu telecabina și apoi am urcat lin 30 de minute spre platformă. Paisajul de aici spre lacul Hallstatt nu se compară cu nimic altceva.