Se zice că unele locuri pe care le vizitezi îți schimbă total percepția asupra lumii. Istanbul este cu siguranță unul dintre orașele a cărei cultură îți va lărgi orizonturile și îți va îmbogăți felul în care vezi orice altă destinație de vacanță. Este un oraș cu 15 milioane de oameni, care zumzăie prin străduțele sale înguste, și este un oraș plin de culoare, de miresme, gusturi, obiective turistice și obiceiuri minunate. Nu-ți fie frică să celebrezi cultura lor cum se cuvine!
Ca și loc de cazare în Istanbul, noi am stat la Saba Hotel, pe care ți-l recomandăm, chiar lângă Moscheea Albastră, și am avut cea mai frumoasă priveliște asupra acestei bijuterii albastre.
Mai departe am prezentat câteva locuri fermecate – obiective turistice, care te vor face să înțelegi mai bine orașul Istanbul.
Sultanahmet
Primul loc pe care trebuie să-l vizitezi pentru a lua pulsul orașului Istanbul este chiar centrul vechi, pe care îl găsești sub numele de Sultanahmet. Aici se află cele mai importante obiective turistice precum Moscheea Albastră, Hipodromul din Constantinopol, Catedrala Sfânta Sofia și Palatul Topkapi. Pe lângă acestea, vei avea ocazia să te plimbi de-a lungul străduțelor prin bazarul istoric, plin cu magazine și buticuri cu ceaiuri, dulciuri și multe, multe suveniruri.
Vei fi (a)tras în aceste mici magazine de către vânzătorii care ar face orice să te convingă să cumperi comorile lor, prezentate prin povești. Vei mai găsi piețe deschise și vânzători de porumb, castane sau covrigi. Dacă îți este foame, poți face o pauza într-unul dintre numeroasele fast-food-uri sau restaurante cu personalitate. Prin centrul Sultanahmet-ului trece linia T1 de tramvai, principala linie, care traversează Istanbulul dintr-o parte în alta. Oprește-te la unul dintre localurile ascunse prin bazar pentru o atmosferă autentic turcească.
Moscheea Albastră și Hagia Sofia
Probabil cea mai frumoasă dintre numeroasele moschei ale Istanbulului ;i printre cele mai importante obiective turistice, Moscheea Albastră este o bijuterie de construcție religioasă, cu o însemnătate profundă pentru cultura turcească. Pe numele său original Moscheea Sultan Ahmed, aceasta încă are rol de moschee, având spații diferite pentru turiști și pentru localnicii religioși. Bărbații credincioși și femeile, care sunt nevoite să poarte haine care acoperă întreg corpul și capul, încă se roagă aici. Intrarea este gratuită.
La intrare trebuie să te descalți și vei primi o plasă în care vei căra încălțămintea. Femeile vor primi, de asemenea, o îmbrăcăminte tradițională care acoperă corpul. Ca femeie, trebuie să ai în permanență capul acoperit. Există doar anumite ore la care turiștii pot vizita interiorul moscheii, pentru a nu deranja credincioșii. Moscheea este acoperită atât pe exterior, cât și pe interior, de mozaic albastru lunar. Are șase minareturi și 13 domuri, arhitectul său dorind să o transforme într-o capodoperă plină de splendoare și măiestrie.
Hagia Sofia obișnuia să fie o biserică grecească și scaunul patriarhului Constantinopolului, iar mai târziu a fost transformată în moschee otomană imperială. Acum este muzeu religios, apreciat pentru domul său bizantin impozant. Așteaptă să găsești cozi destul de mari la muzeu. Prețul unui bilet de intrare este de 40 lire turcești.
Palatul Topkapi
Unul dintre locurile mele preferate din Istanbul este Palatul Topkapi,o fostă reședință a sultanilor otomani și cel mai vizitat muzeu din țară. Cine nu ar vrea să știe cum trăiau sultanii în epoca lor de glorie? Probabil cea mai impresionantă porțiune este balconul cu vedere la Cornul de Aur, Marea Marmara și Bosfor, care îți taie respirația. Descoperă cu atenție detaliile de pe construcțiile din cele patru curți ale sale, cu mozaicuri și picturi cu modele extrem de frumoase.
Nu te poți abține decât să-ți închipui cum au arătat aici cei 400 de ani în care sultanii Turciei au organizat evenimente și petreceri tradiționale în palat. Aici este esențial să acorzi atenție fiecărei construcții – de la pavilioane, la porți, chioșcuri, fântâni și, desigur, încăperile speciale precum haremul, camera de audiențe, clădirea tezaurului, biblioteca, moscheea și încăperea relicvelor sacre. Intrarea în palat este de 40 lire turcești.
Muzeul de Arheologie
Chiar lângă palat, mai ai ocazia să vizitezi și Muzeul de Arheologie din Istanbul. Aici sunt expuse câteva coloane și bucăți din construcții romane și grecești, iar înăuntru vei găsi peste un milion de artefacte din vremea otomanilor. Vei găsi o colecție de sarcofage, o piesă salvată de la Mausoleul din Halicarnas, figurine, statui, bijuterii, oale, hărți, planuri și cărți. Dacă tot ești aici, ia o pauză în Parcul Gülhane și răsfață pisicile care dau târcoale orașului. Apoi, mergi mai departe spre Cisterna Basilică pentru a admira coloanele de marmură, scufundate în apă.
Marele Bazar
Marele Bazar îți trezește toate simțurile: văzul de la multitudinea de culori ale lămpilor multicolore, pernelor, accesoriilor și covoarelor, mirosul de la ceaiurile aromate, condimentele puternice și uleiurile parfumate, auzul de la muzica turcească și zumzetul pieței, pipăitul dus la un alt nivel atunci când atingi eșarfele din saten și modelele în relief de pe paharele tradiționale de ceai. Bazarul are mai multe intrări, este acoperit și are… cine știe câte rânduri pe care vei găsi tot ce are Turcia de oferit.
Ești încurajat să negociezi cu comercianții și să scazi prețul suvenirurilor. Nu plăti niciodată cât îți cer! Ba mai mult, ești invitat de unii vânzători să bei un ceai, să deguști dulciuri turcești și să povestiți despre cultura locală.
Bazarul de condimente
Bazarul de condimente, sau Bazarul Egiptean, se află în spatele Moscheii Noi, în apropiere de Podul Bosfor. Este al doilea cel mai mare bazar acoperit din Istanbul și se aseamănă Marelui Bazar. Și aici există câteva intrări, unde ești verificat de paza bazarului, apoi ești așteptat cu sufletul la gură de comercianții care te trag în stânga și-n dreaptă să-ți dea să guști din turkish delights și să miroși ceaiurile speciale, precum ceai relaxant, ceaiul iubirii sau ceai de rodie și iasomie. Aici mai găsești faimoasa cafea turcească și fructe exotice confiate.
Cât vezi cu ochii sunt munți de condimente care așteaptă să fie escaladați. Dacă nu știți ce să alegi, îți pot spune că șofranul este la mare căutare, la fel și susanul, coriandrul, sumacul sau chilli. Ceaiurile te intoxică cu mirosurile lor apetisante. Recomand mixurile lor speciale de ceaiuri pentru că au gust diferit față de ceaiurile cu care suntem noi obișnuiți. Trandafirul și moscul sunt mirosurile preponderente când vine vorba de parfumuri și săpunuri.
Bosfor
Nu ai cum să pleci din Istanbul fără să te bucuri de experiența unei plimbări cu barca. Practic, canalul Bosfor leagă partea europeană a Istanbulului, de partea asiatică și Marea Neagră de Marea Marmara. Canalul merge într-o linie dreapta 31 de kilometri. Există numeroase vapoare care te duc într-o călătorie pe la Cornul de Aur, malul asiatic și cel european, pentru a avea o privire de ansamblu asupra palatelor și construcțiilor bogat decorate de pe ambele părți. Călătoriile variază de la 5 lire turcești pentru o călătorie pe malul opus sau 20-25 lire turcești pentru o plimbare de o oră jumate, două ore, pe canalul Bosfor, pe care o cumperi de la comercianții de pe stradă.
Turnul Galata
Un simbol al Istanbului, Turnul Galata se află pe jumătatea asiatică a orașului și poți ajunge la el traversând podul Bosfor și centrul nou al orașului. Micile străduțe care urcă și coboră sunt pline de restaurante, cafenele și magazine. Aici atmosfera este mai relaxată și mai puțin turistică. Oamenii sunt îmbrăcați altfel, sunt mai mulți tineri și nimeni nu te mai strigă să intri în magazinele lor, care aici sunt mult mai elegante și pline cu comori vintage ascunse.
În vârful Turnului Galata vei putea ajunge cu liftul (la etajul 7). Turnul are 67 de metri și a fost cea mai înaltă clădire la construcția sa în 1348. Coada la urcare merge destul de repede și intrarea este 25 lire turcești. Sus vei găsi un restaurant cu priveliște și balconul îngust în care turiștii se înghesuie pentru a admira priveliștea ireală asupra canalului Bosfor și a Instabulului. Pescărușii obișnuiți cu turiștii așteaptă nerăbdători să le arunci bucăți de covrigi.
Palatul Dolmabahce
15.000 de metri pătrați de lux și opulență, în 285 camere elegante, destinate ultimilor șase sultani ai Imperiului Otoman. Rafinamentul ocriental și farmecul occidental se întâlnesc aici, într-un palat cu influențe mixte, de la cele otomane, la stilurile baroc, rococo și neoclasic. Poarta de la intrare este o operă de artă, iar sălile și încăperile interioare sunt foarte bogat decorate, exprimând bogăția imperiului. Sunt expuse publicului multe obiecte de decor și cele utilizate de sultani, iar atenția la detaliu este noțiunea de ordine. În construcția sa, în secolul XIX, au fost folosite 14 tone de foițe de aur. Palatul Dolmabahce este construit pe malul Bosforului și poate fi admirat din barcă. Noi am petrecut câteva minute de liniște, la apus, în restaurantul de lângă această apă agitată.