Cultura din Turcia este destul de diferită față de-a noastră, lucru care o face țara perfectă în care să descoperi gusturi și miresme noi, obiceiuri și tradiții inedite. Dacă alegi Istanbul ca următoare ta destinație de vacanță, iată ce trebuie să știi!
Cum ajungi în Istanbul
Din București există zbor direct, cu Tarom, spre Istanbul Ataturk. Noi am zburat din Timișoara, cu escală în București și am plătit biletele de avion 328 de euro, pentru două persoane, dus întors. Nu uita, pentru a intra în Turcia ai nevoie de pașaport.
Citește și: Istanbul: 10+ obiective turistice din cultura acestui oraș incredibil
Transportul în Istanbul
Pentru a ajunge de la aeroport în centrul vechi al orașului, trebuie să mergi cu metroul și tramvaiul – principalele mijloace de transport în comun din Istanbul. Urcă-te în orice metrou din aeroportul Ataturk (vei vedea semne care te vor ghida spre stația de metrou) și mergi șase opriri până la stația Zeytinburnu. De acolo, coboară pe partea dreaptă și ia tramvaiul T1, în direcția Kabataș. Meri cu el până la stația Sultanahmet (centrul vechi al orașului). Întreaga călătorie va dura aproximativ o oră.
Biletele le poți lua de la tonomatele de bilete de le intrarea în stația de metrou sau tramvai. O călătorie costă 5 lire turcești. Nu prea ai cum să nu plătești bilet pentru că vei avea nevoie de acesta pentru a intra în stația securizată. Desigur, există și posibilitatea să-ți iei mai mule călătorii pe un card, de exemplu pentru 10 călătorii vei plăti 32 lire turcești.
Tramvaiul T1 te va duce în aproape toate zonele turistice importante ale Istanbulului. Tramvaiele circulă extrem de des și sunt rapide, evitând ambuteiajul.
Taxiurile sunt o opțiune ok pentru deplasare. Noi am plătit aproape 15 euro (60 lire turcești) de la aeroport și până în centrul orașului, la Moscheea Albastră, având în vedere că sunt 19 km și i-am făcut în aproximativ 30 de minute. Totul se plătește în lire turcești în Istanbul, dar la unele magazine mai mari, la hotel, restaurante mari sau taxi, localnicii acceptă și euro.
Cazarea în centrul orașului
Am găsit cel mai cochet hotel, care ne-a fermecat cu vederea sa spre Moscheea Albastră. Se numește Saba Hotel și se află chiar în centrul orașului, peste drum de cea mai frumoasă moschee. Dimineața, ai ocazia să admiri răsăritul pe terasă și vei avea cea mai frumoasă panoramă a orașului și a Mării Marmara. Mic dejunul este absolut delicios, fiind preparat cu ingrediente și condimente turcești, dar și clasic continentale.
Mâncarea în Istanbul
Fiind o gurmandă și pasionată de gusturi noi, am hotărât să descopăr cultura Turciei prin… mâncare și muuult ceai. Turcii beau ceai la fiecare ieșire în oraș, din păhărele mici, tradiționale. Recomand ceaiul de mere, care are gust a zeamă de compot de mere, încălzită și absolut delicioasă. Vei fi servit cu ceai chiar și în magazinele de suveniruri.
În majoritatea localurilor vei găsi și narghilea (20 – 35 lire turcești) cu o mulțime de arome fructate, de la mere, la lubeniță, struguri și rodie. Sunt foarte aromate și vei simți că faci parte din scena culturală turcească.
Nu poți pleca din Turcia fără să bei faimoasa cafea turcească originară. O fi ea servită în căni mici, dar este atât de puternică încât s-ar putea să te alegi cu o noapte nedormită, dar aroma merită din plin. Caută cafenele tradiționale, înafara cartierului cu turiști, pentru a bea cafea de calitate superioară.
Kebab-ul este diferit față de cel de la noi. Kebab-ul turcesc are carne de oaie și legume, la cuptor, în diverse combinații. Eu l-am primit într-o oală încinsă, cu smântână și ardei iute. Falafelul este delicios și o opțiune bună pentru vegetarieni.
Mai poți încerca și dish-uri tradiționale, caserole sau ulcioare, cu pește, pui sau vită, împreună cu oraș și legume, preparate de cuptor și aduse pe o plită. Condimentele te vor cuceri de la prima înghițitură. Dacă vrei să savurezi și felul întâi, supa de linte este principala opțiune.
Dacă ești în grabă, ia o gustare de la chioșcurile de pe stradă. Vei găsi covrigi la tot pasul – simpli cu diferite semințe, șuncă și cașcaval sau Nutella, ca cel din imagine. Un covrig costă între 1 și 1,75 lire turcești. Mai găsești de vânzare, de aceeași comercianți, porumb fiert și copt (1 liră) și castane prăjite, curățate pe jumătate (6 lire/ 100 gr).
Ca street food, și un kumpir ți-ar putea ține de foame – un cartof copt în coajă, în care poți adăuga topping-uri și ingrediente, pentru a crea un cartof perfect. Desigur, nu uita de înghețata turcească, care are arome speciale și o structură mai cristalizată. Dacă ți-e sete, cea mai delicioasă variantă este sucul preparat proaspăt de portocale sau rodie.
Acum urmează deserturile. Sunt atâtea feluri de dulciuri în Turcia, care mai de care mai colorate, cu arome exotice, ingrediente naturale și combinații ciudate. Baclavaua este la ea acasă și este dulce și aromată. Budincile cu gelatină de fructe sunt la mare căutare, la fel și tartele însiropate și cu creme delicioase.
Pe lângă acestea, nici nu are rost să menționăm turkish delights, aceste deserturi somptuoase, extra aromate, de diverse sortimente, culori și combinații de alune. Poți gusta câteva din ele, înainte de a alege ce să iei la cei de acasă.
Suvenirurile
Turcii pun mult preț pe negociat așa că nu cumpăra nimic la prețul care este cerut. Indiferent de situație, mai poți scoate câteva lire turcești din preț. Sfatul meu este să iei produse de calitate din piețele locale, nu din bazarele din centrul orașului. Acestea, chiar dacă sunt mult mai ieftine, au o calitate care lasă de dorit. Dulciurile nu arată deloc ca pe cutie, iar ceaiurile sunt doar niște cristale colorate.
Fiecare comerciant te va atrage la el în magazin și îți va povesti despre ceaiuri, condimente, săpunuri, parfumuri, bijuterii și eșarfe. Istanbul este un oraș al shopping-ului!
Știai că Istanbul este invadat de pisici? Cel puțin așa pare pentru că vei vedea feline pufoase, bine hrănite și idolatrizate la fiecare pas.
Scrie-mi în comentarii și alte sugestii pentru o excursie în Istanbul sau spune-mi ce altceva ai vrea să știi?