Top
city break lisabona

Bine ai venit în Lisabona, orașul-vedere care te lasă să arunci o privire peste cele șapte dealuri ale sale presărate cu peisaje de poveste și ruinele vechii civilizații, care încă se observă sub graffiti-ul de pe ziduri și printre aleile pietruite, tapetate cu patiserii și baruri cu personalitate. Iată care sunt cele mai plăcute activități de care să te bucuri într-un city break în Lisabona!

Cum ajungi în Lisabona?

Noi am pornit din Timișoara și am prins cele mai potrivite bilete pentru noi, cu escală în Bergamo, de 5 ore la dus, iar la întors am petrecut 24 de ore în acest orășel pentru a vizita cetatea. Dacă treceți prin Bergamo, recomand ca și cazare Guglielmo d’Alzano Affittacamere, destul de aproape de gară și ideal pentru o noapte de explorat orășelul.

Unde te cazezi în Lisabona?

Noi cu greu am găsit o cazare bună, cu baie în cameră și aproape de obiectivele turistice ale orașului, dar până la urmă am ales MY LX FLAT Castle Alfama Studio. Este un apartament mic și cochet, chiar la bazele castelului, dotat cu tot ce ai putea avea nevoie.Booking.com

Admiră orașul de la un miradouro

Aceste miradouros sunt niște terase situate în punctele înalte ale orașului, care-ți permit să contemplezi asupra frumuseții Lisabonei. Unele miradouros au cafenele situate chiar la marginea dealurilor și adună seara o mulțime de turiști și localnici care vin să asculte muzică fado live și să deguste un pahar de vin verde.

lisabona

Peste majoritatea punctelor de observație vei da din întâmplare și nu vei putea să nu oprești, să tragi aer cu mireasmă de sardine în piept și să te bucuri de lumina reflectată în acoperișurile portocalii. După părerea mea, Miradouro de Santa Luzia este probabil cea mai frumoasă dintre toate datorită aranjamentelor de azulejos și a priveliștii spre biserică.

Citește și: Ghidul meu pentru Barcelona: 7 lucruri de făcut în cel mai captivant oraș

Degustă deliciile Portugaliei

Dacă ești călător gurmand, sigur deja știi că Lisabona este delicioasă. Aici trebuie să mănânci pește, care este foarte proaspăt și bine gătit – cele mai populare feluri sunt salata de caracatiță, sardinele, tonul și codul. Pentru un prânz gustos, îți recomand o vizită la food market-ul Time Out Market, care are dish-uri pe cât de bune, pe atât de elegante.

Mai trebuie să încerci tapas – portughese style – cu chorizo în miere și susan, brânză locală pe grătar, pește în sos de pesto și alte mezeluri și brânzeturi locale absolut speciale. Nici nu știu dacă are rost să vă povestesc despre francesinha, un sandwich local cu friptură, șuncă, chorizo, ou prăjit, cartofi, acoperit de brânză și așezat în sos de roșii cu bere. Ca băuturi, nu trebuie să ratezi vinul verde, dacă îți place vinul sec sau vinul roșu de Madeira dacă dorești un deliciu dulce.

Desigur, când zici desert, zici pastel de nata, specific portughez. Aceste mici tarte cu cremă de vanilie se găsesc la tot colțul în patiserii. Eu zic că ar trebui să încerci și alte deserturi tradiționale de pe străzile Lisabonei pentru a-ți face o imagine mai bună a acestui oraș dulce.

Călătorește cu tramvaiul 28 prin Bairro Alto

Bairro Alto este un cartier foarte boem al Lisabonei. Drumurile pe dealuri sunt cucerite de șine, precum în San Francisco, cu tramvaie care circulă în pante care par imposibile și pereți care parcă sunt desprinși din altă realitate pentru că sunt umpluți de graffiti colorat.

Cel mai turistic și fermecător mod de a traversa cartierul este cu tramvaiul 28, care se poate lua de lângă Praca Martim Moniz, după ce stai la o coadă mare de turiști, dar ai ocazia să vezi din mers străduțele înguste și abrupte ale cartierului artistic.

Tip: nu lua tramvaiul de la prima stație unde este toată aglomerație, ci mergi la următoarea, drept în față.

Mergi sus-jos cu funicularul

Ascensor (Elevador) da Bica unește Rua de São Paulo cu Calçada do Combro/Rua do Loreto și este unul dintre cele mai frumoase mijloace de a călători prin orașul vechi, fiind construit în trecut pentru a transporta materialele la deal. Deși traseul este destul de scurt, funicularul este o experiență tipică a Lisabonei, pe o străduță cu adevărat pitorească, cu clădiri din secolul al XIV-lea, acum măzgălite haotic, dar artistic cu graffiti. Biletul este 4 euro dus-întors. În Lisabona te mai poți plimba cu Ascensor da Gloria și Ascensor do Lavra.


Prinde și tu puțină culoare la plajă

Dacă vrei o zi de plajă în Lisabona, recomand Cascais, un orășel pescăresc tradițional portughez. Acesta obișnuia să fie stațiunea de vacanță a nobilimii portugheze și înțeleg perfect de ce: este elegant, cu peisaje superbe și cu o îmbinare perfectă a clădirilor istorice și a dotărilor moderne pentru turiști. În Cascais plaja este un adevărat deliciu, cu nisip fin auriu, porțiuni cu șezlonguri și restaurante care servesc cocktail-uri și feluri de mâncare pe bază de pește proaspăt.

Te poți plimba prin centrul sătucului, în căutarea de patiserii, pe străzile înguste și presărate cu vile somptuoase, spre coasta romantică a Portugaliei. Nu ezită să te minunezi de Boca do Inferno, unde valurile izbesc puternic malul înalt.

Vizitează faimosul Turn Belem

Odată construit pentru a apăra portul Lisabonei, Turnul Belem în stil gotic și roman este acum o încântare a turiștilor și simbolul orașului încă din secolul al XVI-lea, deci trebuie să-l vezi. Este un monument al perioadei descoperirilor pentru Portugalia, împreună cu Padrão dos Descobrimentos, un monument la câțiva metri de turn, pe malul râului Tagus, în locul de unde bărcile plecau în misiuni de explorare în India.

Cea mai fermecătoare parte este harta gigantică de pe asfalt care te face și pe tine să te simți un mic explorator. Poți ajunge aici cu tramvaiul din Praca do Comercio.