Maroc: feluri de mâncare tradiționale pe care să le încerci

- Advertisement -

Dacă vrei să mergi în Maroc, prima dată îți planifici vacanța, iar apoi, desigur, te gândești la ce experiențe culinare poți trăi în această țară foarte condimentată. Marocul este în topul țărilor cu cea mai interesantă bucătărie, care se bucură de diversitate, condimente exotice, arome puternice și combinații inedite. Iată ce trebuie neapărat să guști!

Tajin (tagine)

Tajinul este un fel de tocăniță marocană, bine condimentată și gătită încet în aceste oale de lut cu capac conic, care dau denumirea preparatului. Este cea mai tradițională mâncare marocană și poate prinde o multitudine de forme, oferind varietate de la carnea cu care este preparată, la legume și mirodenii, toate fiind organizate în cerc. Tajin-ul se găsește în toate colțurile Marocului și este deliciul preferat al turiștilor. Se mănâncă direct din oala rustică în care este preparat.

Cel mai des întâlnit e tajinul de pui cu lămâie. E cea mai delicioasă combinație de dulce, acrișor și savuros, cu o aromă incredibilă. Vei găsi acest tip de dish la fiecare colț, de la localurile mici tradiționale, la restaurante internaționale elegante.

Mai recomand tajinul de carne de vită/ miel cu fructe uscate și semințe. Combinația de carne de vită cu prune uscate și migdale e absolut divină. Aici se mănâncă tot dintr-un animal, așa că să nu vă mirați dacă primiți bucăți variate de carne. Se mai prepară carnea cu fasole, năut, mazăre și alte legume.

Dacă ești fan fructe de mare, trebuie să încerci și tajinul cu creveți și lime. Toate deliciile în aceste oale conice se mănâncă împreună cu pâine tradițională, absolut delicioasă. În fiecare local pâinea arata diferit și avea alt gust. Desigur, pentru vegetarieni există tajin delicios doar cu legume proaspete.

Miel delicios

- Advertisement -

Știu că nu este pentru toate gusturile, dar dacă dorești să încerci carne de miel, în Maroc sunt printre cele mai gustoase preparate – bine făcut, cu legume și mirodenii care transformă acest fel de mâncare în cu totul altceva.

Salatele reci

Amenajate frumos pe farfurii pictate manual sau în forme rustice în boluri cu printuri, salatele reci sunt specialitatea Marocului. În multe dintre localuri primești aceste delicii ca antreu – gratuit sau la costuri foarte mici. În principal, sunt pe bază de vinete, ardei, roșii, usturoi, dovleac și susan. Desigur, sunt servite cu pâinici proaspete și calde.

Supa

Obiceiul cu supa l-am întâlnit mai mult în Fes, unde am primit supă de fasole uscată (picantă) la fiecare masă, pe lângă măsline și murături. Desigur, sunt extrem de delicioase și îți deschid apetitul pentru o experiență culinară aromată.

Frigărui

În Fes și în Chefchaouen au fost introduse în meniu frigăruile, care sunt foarte foarte populare. Bucăți de pui, vită, miel, cârnați, bine prăjite și super condimentate, împreună cu cartofi prăjiți, salată și… ochi de ou, cu pâine și cous cous. Ele alcătuiesc probabil 8373559 de calorii absolut delicioase.

food served on table
Photo by Annie Spratt on Unsplash

Budincă

Ca desert în restaurante sau la mic dejun, am primit de obicei o budincă de vanilie cu sos de caramel. Mmm, te lingi pe degete cu acest dulce ușor și aromat.

Deserturi mixte cu condimente exotice

- Advertisement -

Deliciile dulci servite în Maroc sunt foarte variate. Eu am început cu niște creme brulee cu cardamom și anason – cel mai bun pe care l-am mâncat vreodată – și am continuat cu desert foarte bogat – baklava rulată cu nuci și frișcă.

Trebuie neapărat să încercați biscuiții și fursecurile vândute la micile gherete din piețele de mâncare. Sunt făcute în mod special din făină de migdale și însiropate cu miere. Fructele uscate le dau un gust cu totul diferit și exotic.

Cel mai delicios desert pe care am avut ocazia să-l mănânc a fost la Nomad, localul cu cel mai frumos apus din Marrakech, sticky toffee pudding din curmale.

Fructele uscate și fructele proaspete

Fructele uscate se găsesc foarte ușor în Maroc și sunt absolut delicioase – smochine, curmale, caise și diverse tipuri de nuci. Prețurile sunt în funcție de tipul de fructe și cât sunt de proaspete. Și da, mi-am găsit și o alternativă la cariera de marketer. 😉

Printre fructele proaspete pe care îți recomand să le încerci în Maroc sunt fructele de cactus – sunt foarte ieftine și de găsesc des, rodiile + sucul de rodie și lychee.

Nugat

Dacă dorești să duci acasă un suvenir tradițional, străzile dulci ale Marocului pun la dispoziție o multitudine de feluri de batoane cu semințe, de la nugat, baklava, halva, la bucăți mixte de nuci legate cu miere. Au culori variate, arome diferite și sunt foarte dulci și lipicioase, atât de lipicioase încât atrag multe albine.

Supa de melci

Pentru cei mai aventuroși culinar, Marocul oferă acest deliciu care… necesită puțină obișnuință. În Fes am întâlnit comercianți care prepară pe loc melci proaspeți, gătiți într-o supă fierbinte, condimentată. Se scot din cochilie cu scobitoarea și se mănâncă în doi timpi și trei mișcări chiar din bolul bucătarului.

Pastilla

Pastilla (sau bastilla) este varianta marocană de plăcintă savuroasă, umplută tradițional cu carne de porumbel. Turiștii primesc o variantă mai populară a plăcintei, cu pui, șofran, ghimbir, piper și scorțișoară, toate învelite în straturi de patiserie crocantă. Laura nu a fost fan din cauza aromei foarte puternice, dar merită încercat pentru a adăuga ceva nou la meniu.

Ceaiul de mentă

Această fierbătură delicioasă care te reîmprospătează, te pișcă de limbă și îți dă energie este cea mai întâlnită băutură în Maroc. Ceai de mentă primești la riad-uri și chiar în magazine și poți comanda în absolut orice local. Se folosește atât ceai uscat, cât și frunze proaspete și este absolut delicios. Creează dependență. Este tradițional ca gazda să toarne ceaiul de la o super înălțime, eliberând cea mai fresh aromă.

Care este deliciul tău preferat marocan sau ce ai dori să încerci?

- Advertisement -

Articole recomandate

Roxana Cioban
Roxana Ciobanhttps://roxanacioban.ro
🗺Nomad at heart 🌈 🦄 Rainbow chaser 💻 PR Specialist at Cognizant Softvision

Descoperă mai multe postări

Explorează

Alte experiențe