Marrakech: cum ajungi, costuri, cazare, transport, mâncare și obiective turistice

- Advertisement -

Marrakech-ul nu va fi cum ți l-ai închipuit! Acest lucru aș putea să ți-l zic de pe acum! Nu este neapărat ca în pozele pe care le vezi pe Instagram. Este un loc aglomerat, colorat, murdar, plin de energie, periculos și cu totul diferit. Are părți bune și parți cu care ai nevoie să te obișnuiești puțin mai mult, dar nu poate nimeni nega faptul că este o destinație cu totul specială. Mai jos ți-am pregătit câteva sfaturi despre cum să te bucuri mai mult de Marrakech… în cunoștință de cauză.

Woman Inside El Badii Palace
Photo by Taryn Elliott on Pexels
Man In Blue Shirt Inside A Local Store
Photo by Taryn Elliott on Pexels

Cum ajungi în Marrakech

Marrakech se află la mijlocul hărții Marocului. Noi am pornit din Timișoara înspre Marrakech, cu escală în Milano, pentru noi au fost cele mai ok ore și preț. Ambele zboruri au durat împreună un pic peste 4 ore. Pentru călătoria de la aeroportul din Marrakech, îți recomand să rezervi din timp un transfer de la riadul unde ești cazat/ă, care costă de obicei 150 dirhami. La aeroport, va trebui să treci prin cea mai mare coadă pe care ai văzut-o vreodată. Să nu zici că nu ai fost avertizat și planifică-ți timpul în concordanță.

Până ajungi la control, va trebui să completezi o hârtie precum cea de mai sus. Pentru a face rost de dirhami (moneda Marocului) cea mai bună variantă este să îți scoți bani de pe card, de la bancomatele din oraș – nu-ți face griji, sunt destul de multe. Majoritatea bancomatelor au o taxă de 20 – 25 dirhami și limită de retragere.

Unde să te cazezi în Marrakech

În Maroc există o mulțime de riad-uri – un fel de casă tradițional marocană cu curte interioară si 2-3 etaje. Riad-urile au curți somptuoase, cu mici grădini, piscine sau fântâni. Geamurile camerelor sunt de obicei spre interior, pentru a proteja oaspeții de vremea din Maroc și pentru un plus de intimitate.

Recomand cu cea mai mare plăcere Riad 58 BLU, care se află chiar în medina (centrul orașului vechi), aproape de o mulțime de obiective turistice. Aici i-am cunoscut pe Paolo și Ismail, niște oameni incredibil de ospitalieri. Mic dejunul și cina sunt delicioase, iar priveliștea de la terasă absolut minunată.

Ce să vizitezi în Marrakech

- Advertisement -

Vei găsi multe puncte de interes în Marrakech, care însumează perfect istoria și cultura marocană. Lasă harta deoparte căci nu te va ajuta în labirintul medieval numit The Souks, bazarul centrului vechi. Acesta este locul perfect unde vei găsi un covor pentru dormitorul tău, condimente pentru debaraua de iarnă, lămpi metalice pentru atmosfera de 1000 și una de nopți din camera de zi sau haine și bijuterii pentru un refresh de look. Urmărind magazinele, vei ajunge în Djemaa El Fna, cea mai aglomerată piață a Marrakech-ului unde vei da peste localnicii care-ți vor face un curs fulger despre cultura antică, ademenindu-te cu mâncare locală, picturi pe mână cu henna, o amintire cu maimuța sau șarpele sau poate un joc cu tradiție.

Ornate Door of a Building in Morocco
Photo by Ekrulila on Pexels

Pentru că religia este pe primul loc în Maroc, merită să vizitezi (de afară doar) Moscheea Koutoubia cu minaretul său ușor strâmb de 77 m, care este chintesența credinței musulmane. Mai departe recomand să pornești printre Saadian Tombs, care după cum îi spune și numele, este locul de veci al dinastiei Saadi, parcă desprinse dintr-un film cu Indiana Jones.

Principalele palate care cu siguranță îți vor lua ochii sunt Palatul Bahia ș Badi. Însă cele două nu ar putea fi mai diferite. Bahia Palace este o construcție elegantă și rafinată, cu grădini interioare, mozaicuri și elemente decorative distinctive. Curtea sa tapițată cu marmură colorată este unul dintre cele mai fascinante locuri din oraș. Pe de cealaltă parte, Badi Palace este o ruină portocalie, acum locuită doar de berze. Are un design total diferit cu o curte imensă cu piscine și pereți înalți.

Pentru un pic de aer curat, ai ocazia să te plimbi în două grădini absolut fascinante. Le Jardin Secret este o mică grădină ascunsă în pereții Medinei, foarte îngrijită, cu plante locale, mici aranjamente și pavilioane. Poți merge în secțiuni diferite din grădină și vei fi îmbrățișat de mireasma plantelor și frumusețea decorațiunilor. Majorelle Gardens este o grădină creată de pictorul cu același nume, și mai apoi cumpărată de Yves Saint Laurent, motiv pentru care mulți fani de-ai săi se găsesc aici. Aici ai ocazia să admiri plante mult mai mari și clădiri în nuanța de albastru specifică a parcului.

Unde să mănânci în Marrakech

Dacă dorești mâncare tradițională, dar nu de pe stradă, ci din restaurantele orașului, ai ocazia să te bucuri de multe localuri de tip rooftop. Unul dintre exemple ar fi Un déjeuner a Marrakech, chiar în medina, unde servesc mâncare tradițională foarte bună. Eu am ales miel gătit la perfecție și un desert tradițional.

Metal containers with heaps of assorted aromatic colorful spices placed on stall in local outdoor market
Photo by Piotr Arnoldes on Pexels
Brown Bread on Brown Wooden Tray
Photo by Eva Bronzini on Pexels
- Advertisement -

Nomad este unul dintre cele mai căutate locuri în Marrakech pentru ca are un iz european și mâncare care te introduce mai ușor în bucătăria marocană. Cel mai grozav lucru la acest local este priveliștea asupra orizontului roșu al Marrakech-ului, motiv pentru care, la apus, ai nevoie de rezervare pentru că toate terasele sale de pe acoperiș se umplu de nomazi lihniți. Toate dish-urile din meniu sunt un fusion europeano-african, iar deserturile și băuturile sunt delicioase în mod special.

Un alt local, de această dată din centrul nou, la care merită să-i treci pragul este L’ibzar, un restaurant de excepție marocan, cu mâncare tradițională și extrem de delicioasă. Aici ne-am bucurat de cele mai gustoase tajin și un desert de zahăr ars cu cardamom de excepție. Desigur, gazdele au fost foarte ospitaliere și ne-au îmbiat să gustăm și un mix de salate marocane.

Scrie-mi în comentarii ce te-a impresionat pe tine în Marrakech sau ce ți-ar plăcea cel mai mult să vizitezi!

- Advertisement -

Articole recomandate

Roxana Cioban
Roxana Ciobanhttps://roxanacioban.ro
🗺Nomad at heart 🌈 🦄 Rainbow chaser 💻 PR Specialist at Cognizant Softvision

Descoperă mai multe postări

Explorează

Alte experiențe