Top
novi sad

Despre Novi Sad am auzit că este un orășel pitoresc, cu o arhitectură impresionantă și peisaje urbane minunate, așa că am decis să-l aleg ca o destinație de weekend. Drumul nu a fost prea lung și am vizitat faimoasa fortăreață la ieșirea din oraș și centrul istoric, al cărui design mi-a amintit un pic de Timișoara veche. Iată cum poți ajunge și ce poți vizita în al doilea cel mai mare oraș al Serbiei:

Drumul Timișoara – Novi Sad

Din Timișoara, am ales drumul spre Jimbolia, și am făcut aproape 3 ore până în centrul Novi Sad-ului. Există multe trasee pe care le puteți parcurge, care în principiu, au același timp estimat, dar sunt și multe ocolișuri și întârzieri din cauza construcțiilor și problemelor la vamă. Mare atenție la viteză în Serbia, pentru că sârbii sunt foarte stricți când vine vorba de depășirea limitelor de viteze și au foarte multe radare. Acestea sunt 80 km/h pe drum național, 40 km/h sau 50 km/h în localitate și 120 km/h pe autostradă. Dacă vă prind că le-ați depășit, veți primi o amendă de minim 7.000 de dinari și o vizită gratuită la judecătorie. 😉

Fortăreața Petrovaradin din Novi Sad

Despărțită de centrul istoric al Novi Sad-ului de Dunăre și un pod superb, Petrovaradin este o fortăreață care a văzut multă istorie și un simbol al orașului, construit în 1692. Acum, fortăreața este un loc plin de personalitate, unde să admiri orașul de sus. Poți urca gratuit cu mașina până în centrul fortăreței. Priveliștea asupra Novi Sad-ului și a Dunării te îndeamnă să petreci câteva minute în locurile special amenajate pentru belvedere.

În fortăreață veți descoperi o fuziune între două noțiuni – istorie și modernism. Istoria este reprezentată de zidurile vechi ale cetății, cei 16 km de catacombe ale fortăreței, pe care dacă-i veți urma, veți fi răsplătiți cu descoperirea unor colțuri interesante ale curții interioare. Pe platoul fortăreței se află Turnul cu ceas, construit pentru navigatorii de pe Dunăre, a cărui indicator mare arată ora și cel mic minutele, invers ca la ceasurile obișnuite. Nu ratați și Muzeul Oraşului Novi Sad, pentru a afla mai multe despre bătăliile dintre otomani și austro-ungari, care au avut loc aici.

Modernismul fortăreței este dat de terasele, restaurantele, magazinele de suveniri și arta cetății. După cum puteți observa, există multe locuri de unde să admiri malul Dunării, multe terase cu personalitate, magazine de artă și colțuri cu design creativ, lucru care ne spune că Novi Sad-ul a lăsat trecutul în urmă și se îndreaptă spre a fi un oraș tot mai cosmopolit.

Centrul istoric din Novi Sad

Centrul istoric al Novi Sad-ului este foarte bogat în terase și magazine, multă culoare și elemente arhitecturale elegante. Este o zonă șic, aglomerată și plină de energie. Parcarea poate fi plătită cu tichete pe care le găsești la chioșcurile din preajmă (însemnezi data și le lași în parbriz). Acum urmează decizia grea: la care terasă să te așezi? Fiecare are specificul ei, dar eu îți recomand să explorezi și curțile interioare, pe care le vei descoperi prin intrândurile dintre clădiri. Noi am ales să mâncăm la Toster, un restaurant cu burgeri, pljeskavica clasică și cei mai delicioși cartofi cu sos.

Dacă urmezi strada pietonală în formă de L, vei găsi, pe lângă primăria orașului, Catedrala din Novi Sad dedicată Fecioarei Maria, o clădire absolut superbă cu o arhitectură neo-gotică impresionantă și cu un interior foarte bogat, situată în Piața Libertății. Lângă, nu trebuie să ratezi mall-urile și magazinele orașului pentru că ce este un city break relaxant fără puțin shopping?

Desigur poți transforma o zi în Novi Sad într-un weekend minunat, vizitând mai multe locuri frumoase din oraș.Booking.com

Scrie-mi în comentarii ție ce ți-a plăcut/ displăcut în Novi Sad!

Click pe poză și primești 150 lei reducere la prima ta cazare pe Airbnb!

Vânătoare de curcubee, pasionată de călătorii, mare mâncăcioasă, născută cu harta în mână, marketer, degustătoare de vin, specialistă în filtre, căutătoare de soare.

Comments:

  • Edi

    August 30, 2017

    Hey 🙂 Fain Blogul tau … Asteptam si alte povesti asemanatoare \m/

    reply...

post a comment