Top
pisa

Odată o putere maritimă, Pisa este acum faimoasă pentru universitățile sale de elită, piațetele sale renascentiste, bisericile gotice, centrul său vibrant și Piazza dei Miracoli care include bijuterii romanice de o frumusețe imposibil de descris. Este un oraș cu un farmec deosebit, iar faimosul Turn din Pisa este doar o piesă de puzzle foarte mică a acestui oraș italienesc artistic remarcabil.

Cum ajungi în Pisa

Noi am ales să vizităm Pisa ca o excursie de o zi din Cinque Terre. Am mers cu trenul din La Spezia spre gara centrală din Pisa. Călătoria cu trenul a durat 50 de minute, iar prețul biletului diferă în funcție de ora plecării, o călătorie fiind chiar între 8 și 20 de euro. Mai poți ajunge în Pisa și cu avionul din România, direct spre Pisa – din București – sau cu escală în Florența sau Bologna. Vei găsi multe locuri de cazare în jurul centrului.Booking.com

Ce să vizitezi în Pisa

Piazza dei Miracoli este un spațiu de 9 hectare apărat de ziduri, fiind unul dintre cele mai importante centre de arhitectură europeană medievală. Jumătate pavată cu marmură albă și jumătate acoperită cu gazon, piațeta include un complex de patru clădiri importante – Turnul din Pisa, Domul din Pisa, Baptisteriul și Cimitirul Monumental. Intrarea este gratuită.

Curiozitate: Orașul Pisa și-a primit denumirea în anul 600 î.Hr. de la un nume grecesc care înseamnă mlaștină.

Citește și: Cinque Terre: tot ce trebuie să știi pentru vacanța ta

Turnul Înclinat din Pisa (Torre pendente di Pisaera probabil visul oricăruia dintre noi când eram mici și credeam că nu o să ajungem niciodată să-i admirăm înclinarea. Campanila se găsește în Piața Catedralei, în spatele construcției religioase (chiar dacă clopotnițele obișnuiau să fie construite în fața catedralelor).

Turnul a fost construit în secolul al XII-lea și la scurt timp a început să se încline din cauza solului mlăștinos. Turnul are 55.86 m înălțime și până în 1990 se înclina într-un unghi de 10 grade. Se pot urca cele 251 de scări până în vârf.

Curiozitate: Mai există și alte turnuri în Pisa care au început să se încline de-a lungul vremii.

Prima clădire construită în piață este Catedrala din Pisa, o construcție medievală romano catolică de excepție, ridicată în stil romanic cu elemente locale și împrejmuită de mozaic alb, care strălucește în lumina soarelui. A fost decorată folosind bogățiile obținute de pe urma războaielor cu musulmanii, incluzând elemente bizantine și islamice, care se observă cel mai bine în decorațiunile exterioare din marmură, mozaic, bronz.

Curiozitate: Și restul clădirilor din piață se scufundă în solul mlăștinos, la fel ca Turnul din Pisa.

În complexul Campo dei Miracoli, mai există și construcția mea preferată, o biserică utilizată doar pentru a boteza copiii în religia catolică. Biserica în stil romanic este dedicată Sfântului Ioan Botezătorul și are o circumferință de 107.25 m și o frumusețe greu de întrecut. Mai mult, este mai înaltă decât Turnul Înclinat. Interiorul are o dimensiune copleșitoare, dar este puțin decorat față de exteriorul care abundă în elemente estetice. Clădirea a fost ridicată de arhitectul Diotisalvi, a cărui nume este tradus în engleză ca God Save You.

Curiozitate: Galileo a fost botezat aici în anul 1565. 

Pisa este un orășel extrem de pitoresc, chiar și înafara pereților complexului religios care l-a făcut faimos în lume. Te poți plimba pe străduțele care pornesc din piață, spre alte zone turistice decorate cu clădiri bizantine bine păstrate, piațete romane, sculpturi și multe restaurante cu pizza și paste extrem de bune. Îți recomand să te oprești la aceste restaurante tradiționale, unde vei degusta probabil cea mai bună și autentică mâncare italienească.

Centrul nou al orașului începe cu Piazza Vittorio Emanuele II și se continuă cu o serie de străzi care abundă în piețe de legume, shop-uri de suveniruri și paste în diverse forme ;), magazine de firmă și restaurante, dând viață acestui oraș istoric. Malul râului Amo este, de asemenea, un loc fermecător pentru o plimbare de-a lungul canalului în care să admiri clădirile colorate de pe mal și comorile italienești din orașul Pisa romanic.

Ție ce ți-a plăcut în Pisa sau de ce ai vrea să vizitezi acest oraș fermecător?

Click pe poză și primești 150 lei reducere la prima ta cazare pe Airbnb!

Vânătoare de curcubee, pasionată de călătorii, mare mâncăcioasă, născută cu harta în mână, marketer, degustătoare de vin, specialistă în filtre, căutătoare de soare.

post a comment