Pentru un pofticios, așa ca mine, Portugalia este raiul pe pământ datorită bunătățurilor care sunt servite la fiecare restaurant și cafenea, pe ritmuri de fado și alături de un vin bun. De la faimoasele mini deserturi cu cremă de vanilie, la sardine și chorizo, Portugalia oferă cele mai delicioase mâncăruri pentru gusturi variate. Iată ce poți mânca în Portugalia, fie că mergi în orașele mari sau în sătucurile tradiționale.


Pastel de nata
Sigur toată lumea știe despre micile bucurii vanilate, care dau mireasmă aerului portughez. Aceste minitarte cu cremă de gălbenuș de ou și vanilie fac senzație pentru că atât turiștii, cât și localnicii stau la cozi pentru a le prinde proaspete dimineața, la patiseriile locale. Pastel de nata este un desert clasic portughez și costă între 50 de cenți și puțin peste 5 euro cele artizanale. Primele pastel de nata au fost servite la Belem, un orășel de lângă Lisabona, de unde încă le poți procura de la cea mai veche patiserie.
Caracatiță
Niciunde caracatița nu este atât de bună ca în Portugalia. Aceste animăluțe ale oceanului sunt preparate în salate fresh cu apio și alte legume proaspete, în salate calde cu cartofi și murături sau chiar ca tapas, pe pâine prăjită și ca proteină la dish-urile principale. Orice variantă ai alege, cu siguranță vei fi în câștig pentru că gustul de delicios, iar textura este cu totul specială.
Tapas
Chiar dacă tapas fac parte din bucătăria spaniolă, și Portugalia s-a molipsit cu aceste mici porții de mâncăruri tradiționale. Dacă vrei să încerci mai multe tipuri de bucate iberice pentru a simți mai bine esența acestei zone, îți poți comanda patatas bravas, chorizo cu murături, cârnați cu miere și susan, brânzeturi cu gem de dovleac și mezeluri, prosciutto, camembert la cuptor sau bruschette cu sardine și pesto. Porțiile sunt fie firbinți sau reci și au costuri variate; noi am plătit în jur de 3 – 9 euro/ porție tapas, dar au fost deeelicioase.
Pește, pește și iar pește
Nici nu mă mir că noi am nimerit Sărbătoarea Sardinelor în Lisabona, în cadrul căreia toate străzile s-au umplut de grill-uri cu sardine care așteaptă să fie prăjite, bere și muzică tare. Pe lângă mâncarea stradală, pește găsești la fiecare restaurant, este proaspăt și bine gătit. Cei mai recomandați sunt creveții și codul, care este foarte proaspăt și bun. Pentru delicii cu pește recomand Time Out Market din Lisabona, un food market elevat la un nivel foarte elegant.
Francesinha
Nici nu știu de unde să încep cu francesinha. Acest fel de mâncare care își are originile în Porto și este practic un sandwich local cu friptură, șuncă, chorizo, ou prăjit, cartofi, acoperit de brânză și așezat în sos de roșii cu bere. Trebuie să-l încerci pentru că este întruchiparea Portugaliei și dacă este făcut din ingrediente de calitate are un gust inedit, dar pregătește-te de o stare de saturație acută.
Dulcegării cu ou
Portugalia este o țară duuulce de tot așa că pe scena deserturilor nu este doar pastel de nata, ci o multitudine de alte delicii dulci, de obicei pe bază de multe ovos, pe care le găsești la fiecare pas, în patiserii. Cu siguranță merită să le încerci pentru a-ți îndulci vacanța, fie că le iei la kil din magazine specializate, la bucată din patiserii sau servite fancy la restaurante. Au un gust total neașteptat și arome iberice speciale.
Citește și – Sintra: basmul portughez învăluit în mister
Brunch yummy
Fiind mari fane brunch, noi am ales, așa ca fetele, să ne savurăm nutrienții de dimineața la localuri cât mai speciale pentru a avea energie de umblat toată ziua și pentru a ne bucura de gusturi inedite. Desigur, la majoritatea restaurantelor cu mic dejun vei găsi ou poșat cu avocado, pe pâine prăjită, iar dacă ai noroc, bucătarii vor adăuga arome speciale acestei rețete clasice, precum condimente asiatice, cum am nimerit noi. Desigur, mai există și varianta de ouă amestecate pe avocado și pâine de casă, mmm. Un alt deliciu portughez, de inspirație mexicană, este huevos rancheros, ouă ochiuri, servite la în zonele rurale din Mexic, cu sos de roșii, porumb, fasole, murături, avocado, pe o tortilla rustică. Principalele dulcegării dimineața sunt checul cu banane sau croissantul.
Cafea roz sau cafea aurie
Printre cele mai cool descoperiri au fost Dear Breakfast, unde am savurat un mic dejun rustic și cafea roz, colorată cu esență de sfeclă. Un alt deliciu au fost ouăle poșate de la Augusto Lisboa PT, care a avut un iz mai oriental și cafea aurie cu turmeric și arome turcești.
Vin verde, sangria, vin de Madeira, ginjinha
Ca băuturi, nu trebuie să ratezi vinul verde, dacă îți place vinul sec sau vinul roșu de Madeira dacă dorești un deliciu dulce. De asemenea, localurile mai turistice au sangria cu fructe de sezon, preparată cu vin local, care este foarte fresh și merge perfect cu mâncarea tradițională. Ginjinha este un lichior de cireșe, foarte dulce și aromat, cu origini în Lisabona, care se servește și pe stradă, într-un shot de ciocolată. Perfect pentru a-ți începe digestia după atâtea bunătățuri.