Roaaaadtrip! Într-o zi răcoroasă am pornit cu mașina, din Timișoara, spre trei capitale europene minunate – Viena, Bratislava și Budapesta. Pentru a avea o estimare a costurilor, număr de kilometri și timp petrecut, am folosit ca și ghid ViaMichelin. Aplicația te lasă să îți faci un traseu care include toate aceste detalii. Dacă plănuiești o astfel de vacanță, iată cum poți ajunge în aceste orașe și câteva atracții speciale.
Viena
În un pic peste 5 ore / 550 de km am ajuns din Mica Vienă în… well, Marea Vienă – orașul muzicii clasice și a arhitecturii baroc. Vinieta în Austria costă aprox 9 euro și noi am cumpărat-o de la o benzinărie fix la intrarea în țară. Ca și loc de cazare în Viena, noi am ales Vienna Sporthotel, foarte aproape de metrou.
Cu Mozart pe fundal, ne-am minunat de străduțele luminate din Stephansplatz, cu catedrala sa romano-gotică, care face un contrast imens cu clădirile moderne din oțel și sticlă din jur. Îți recomand să admiri centrul orașului de la înălțime, din Onyx Bar. Dacă dorești ceva de-ale gurii cu un iz special, ce ai zice de un pub australian? Și anume Crossfield Pub, un loc autentic, unde vei găsi de la lăcuste, la carne de aligator și cangur.
Desigur, Primăria din Viena este o atracție absolut deosebită, mai ales pe timp de iarnă, când se deschid patinoarul și căsuțele cu wurst și vin fiert. Dacă vrei să te depărtezi și mai tare de centru, cu siguranță trebuie să vizitezi Palatul Schönbrunn, care are una dintre cele mai frumoase grădini zoologice, unde poți pierde foarte mult timp interacționând cu localnicii grădinii, dornici să primească vizitatori. Desigur, pinguinii sunt preferații mei. Intrarea la Zoo costă 20 euro.
Pentru un mic dejun delicios în Viena, eu și Ada recomandam Eggs Benedict la Figar 1070 sau un bagel delicios la Blue Orange.
Dacă ești o fire mai creativă, nu rata Hundertwasserhaus și Kunst Haus, clădiri cu fațade absolut speciale, create într-o fuziune de culori și stiluri de către Friedrich Stowasser. Prima operă artistică poate fi admirată din exterior, în districtul 3 al Vienei, iar Kunst Haus – la doi pași depărtare – este o galerie de artă cu o grădina interioară absolut fascinantă. Restaurantul de aici are tot un iz boem și servește cel mai bun șnițel vienez.
Pentru o seară relaxantă cu un apfelstrudel și un cappuccino delicios, îți recomandăm una dintre cele mai vechi și clasice cafenele vieneze – Cafe Schwarzenberg, unde sunetele live de pian și vioară sunt întrecute doar de gustul specialităților dulci vieneze servite aici.
Bratislava
Viena și Bratislava sunt despărțite de o oră de condus și îți vei da seama că intri în oraș atunci când vezi marele OZN în zare, mai precis Restaurantul UFO. Îți poți lăsa mașina în multitudinea de parcări subterane sau pe locurile special amenajate (nu cele însemnate cu X-uri mari) la marginea străzilor. Dacă alegi să parchezi pe marginea drumului, trebuie să știi că parcarea se plătește între orele 8 și 16, prin cumpărarea de tichete de la unul dintre cele 50 de aparate din oraș. Prima dată plătești minimul de 0,60 euro/ 30 min apoi adaugi câte 10 eurocenți pentru fiecare 5 minute de parcare.
Tip: Poți să nu-ți cumperi vinietă pentru Bratislava, dacă alegi să mergi pe drumuri naționale, și nu autostradă, dinspre Viena. Setează GPS-ul să evite autostrăzile.
Principala atracție este centrul vechi din Bratislava. În capitala Slovaciei parcă te întorci în timp atunci când te plimbi printre străduțele din cea mai frumoasă zonă a orașului, de la Poarta lui Mihail și până la malul Dunării. Aici găsești magazine și restaurante de-o parte și de alta, iar zona pietonală pare desprinsă dintr-un orășel medieval de provincie. Vei găsi deserturi locale, suveniruri din lemn și delicii tradiționale.
Partea amuzantă a orașului sunt statuile presărate în centrul vechi. Cel mai faimos este Čumil, faimosul muncitor de bronz care iese din canal. Îl vei găsi foarte ușor pentru că întotdeauna sunt turiști în jurul lui. Vei mai găsi Paparazzi, Schone Naci, Soldatul lui Napoleon, Poetul, Fetele și multe altele.
Desigur, Castelul Bratislava veghează asupra acestor locuri minunate, cu cele patru turnuri ale sale și cocoțat pe stâncile. În zilele cu soare poți admira curtea interioară, de unde poți admira un peisaj minunat asupra orașului, plus Muzeul Național al Slovaciei.
Budapesta
Bratislava este despărțită de Budapesta de 200 km/2 ore. Poți cumpăra vinieta de Ungaria cu aplicația TPark și costă aprox 9 euro. Noi am petrecut Revelionul în Budapesta și recomand această experiență tuturor. Au fost artificii peste artificii, toate localurile au fost deschise și străzile au fost pline de turiști care se bucurau de atmosferă. Noi am fost cazate la City Center Design Apartments, patru apartamente cu design inedit, pe care vi le recomandăm și vouă.
Cei mai buni burgeri din oraș noi i-am gustat la Epic Burger și, desigur, Hard Rock Cafe. Pentru un mic dejun cum se cuvine, am aplelat la un pub englezesc din centrul orașului.
Una dintre activitățile speciale ale capitalei Ungariei este o vizită la băile termale. Budapesta are peste 100 de spa-uri cu apă termală care izvorăște chiar de sub oraș, transformând această capitală în orașul apelor vindecătoare. Cele mai frumoase sunt Băile Termale Szechenyi, Băile Gellert și Băile Lukacs. Acestea au multă istorie în spate și o arhitectură specială.
Principalele atracții turistice ale Budapestei cu siguranță sunt Castelul Buda și Bastionul Pescarilor – cu Biserica Mátyás – unul dintre locurile mele preferate din oraș, de unde ai o priveliște superbă asupra orașului.
Piața Eroilor este un loc cu multă însemnătate, construită în 1896 la împlinirea a 1000 de ani a istoriei maghiare. Piața este înconjurată de muzeu, galerie de artă, iar în spatele său te poți bucura de un parc uriaș cu un castel de poveste.
Desigur nu trebuie să ratezi o vizită la Palatul Parlamentului din Budapesta, absolut una dintre cele mai frumoase clădiri din Europa. Este o clădire masiiiivă, la malul Dunării, iar la câțiva metri, pe malul apei, vei descoperi ceva curios… și anume Shoes on the Danube Bank, niște sculpturi care comemorează evreii uciși de fasciști. Este un loc a cărei frumusețe și tristețe nu are cum să nu te atingă.
Iar acum, sunteți pregăti să aflați despre cea mai cool cafenea din Budapesta? Se numește Zoo Cafe și are cele mai simpatice gazde, de la șerpi și reptile, la iepurași, porcușori de guineea, arici și pisicuțe.