Parcă toate bogățiile medievale s-au strâns într-un singur orășel fermecător: Sighișoara. Aici ai amalgamul complet de poteci pietruite, clădiri istorice frumos colorate, elemente medievale, terase cu câte două măsuțe afară care te îmbie la ciorbă în pâine și ferestre pline de flori, toate având Turnul cu Ceas care să vegheze asupra lor.
Treasure hunt în Sighișoara
Ce să vizitezi în Sighișoara? Prefă-te că ești într-un treasure hunt și descoperă elementele fermecătoare ale Sighișoarei, de la terase cu vedere spre orașul nou, poduri, uși și pereți frumos pictați, la detaliile zidurilor care spun povești și crestăturile lemnului vechi care înrămează obiectivele turistice din Sighișoara. Știai că Șighișoara este ultima cetate medievală din Europa locuită permanent?
Identifică toate turnurile Sighișoarei
Desigur, poți merge într-o expediție precum aventurierii pentru a găsi turnurile breslelor cetății – Turnul cu Ceas, Turnul Croitorilor, Turnul Fierarilor, Turnul Cositorarilor, Tunrul Frângherilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Măcelarilor, Turnul Tăbăcarilor și altele. Le-ai identificat pe toate și elementele care le diferențează de restul? Aceste turnuri, împreună cu bastioane și zidurile cetății sunt o lecție legată de ocupațiile oamenilor de aici în vremurile medievale și cum își apărau pământurile.
Uită-te cu binoclul la detaliile clădirilor
Te-ai uitat atent la clădirile din Sighișoara? Multe dintre ele chiar dacă acum sunt un bar care servește Aperol Spritz, o langoșerie, un mini magazin cu suveniruri de lemn sau hotel pentru pasionații de istorie, înainte obișnuiau să fie niște simboluri pentru meșteșugari. Nu ezita să cauți Casa Venețiană în stilul care-i poartă numele, Casa cu Cerb, care are coarne de cerb atârnate sau Casa Savi, cea mai veche clădire datată din Sighișoara.
Ia-ți țepușa și mergi după Dracula
Dacă ești pasionat de mitul faimosului Dracula, Sighișoara este locul perfect pentru tine. Între anii 1431 și 1435, Vlad Dracul a stat la Sighișoara, deci acum cetatea este un simbol al cuceritorului și tematica principală. Casa Vlad Dracul obișnuia să fie a cunoscutului personaj, iar acum este restaurant, deci de la oameni trași în țeapă, acum tragem carnea de pui pe frigărui. Află-i povestea la The Dracula Investigation sau admiră peisajele transilvănene la Domeniul Dracula Daneș.
Du-te la școală
Desigur, nu mă refer pe bune, ci să vizitezi Şcoala din Deal, una dintre cele mai vechi școli din Transilvania. Pentru mine are o însemnătate deosebită pentru că bunicul meu a învățat aici acum… ceva ani buni. Pentru a ajunge la ea, trebuie să urci toate cele 175 trepte rămase de la Scara Școlarilor acoperită cu scopul de a-i proteja pe elevi (și pe bunicul meu) de ploaie și zăpadă.
Unde să te cazezi și ce mănânci în Sighișoara?
Noi am stat la Old Town Apartments, o cameră fermecătoare la mansardă unde te culci cu priveliștea Turnului cu Ceas. Camera are tot ce ai nevoie, este modernă și are un mini balcon de unde poți privi apusul.
De mâncat, noi am savurat un meniu delicios la Al Forno Sighișoara, chiar sub umbrețuțe și un mic dejun absolut delicios la Cafe Martini & Habermann.