Pentru o vacanță frumoasă în Italia, Veneția este o alegere cu totul specială. Nimeni nu poate nega faptul că acesta este un oraș unic, iar peisajele sale îl fac unul dintre cele mai vizitate destinații ale lumii. Este un loc surprinzător, romantic și cu totul aparte. Atunci când vizitezi Veneția, nu trebuie să alergi după obiective turistice.
Nu uita să te bucuri de moment pe malurile Marelui Canal, să te pierzi pe cărările pietruite prin istoria Veneției, printre zidurile vechilor clădiri venețiene și să admiri frumusețea micilor poduri, a muzicii de pe stradă și a culturii și artei. O privire spre valurile canalelor și o plimbare cu barca poate fi exact ceea ce ai nevoie pentru o vacanță în care să te deconectezi de tot.
Există multe obiective turistice de vizitat în Veneția, precum muzee, galerii, piațete și biserici, dar în momentul în care ajungi aici, ești atât de fermecat de loc încât lista ta cu atracții turistice venețiene cu siguranță își pierde importanța. Veneția se simte și trebuie să te bucuri de valurile apelor agitate, care par să înghită scările bisericilor, de străduțele înguste care duc spre poduri împodobite și piețele agitate la apus.
Cum ajungi la Veneția
Pentru bilete de avion ieftine, poți zbura cu Wizzair spre Veneția, la aeroportul Treviso. Dacă vrei să economisești niște bănuți sau nu găsești loc de cazare în Veneția, vei găsi multe hoteluri ieftine și pe placul tău în Mestre. De aici poți lua trenul spre Veneția, practic orice tren care merge în acea direcție, iar biletul costă 1,25 euro, pentru o călătorie de 15 minute.
Ce să vizitezi în Veneția
Piazza San Marco
San Marco este principala piață a Veneției și este împrejmuită de Basilica di San Marco, Palazzo Ducale și Museo Correr. În partea nordică, piațeta este deschisă precum o peninsulă, spre Laguna Venețiană. Aici te poți bucura de atmosfera venețiană. Ai ocazia să bei un vin bun la cafeneaua istorică Florian, unde vei asculta orchestra live, pentru suma de 6 euro, să vizitezi principala biserică a Veneției, Basilica San Marco, de o frumusețe incredibilă și să te urci în turn. Muzeul și palatul, de asemenea, pot fi vizitate și recomand rezervarea biletelor online pentru că aici cozile sunt mereu infernale, dar exponatele clasic venețiene merită admirate.
Podurile Veneției
Știai că Veneția are peste 455 poduri? 455! De la poduri mai mari și mai faimoase, la poduri mici, medii, late, înguste, simple sau împodobite în cele mai faine modele. Dacă traversezi Piața San Marco, pe partea stângă, vei găsi Ponte dei Sospiri, un pod baroc, ca pasaj de trecere al deținuților, dar al cărui design îl face să fie unul dintre cele mai fotografiate poduri din lume.
Un alt pod faimos este Ponte di Rialto, de departe cel mai frumos pod al Veneției, fiind și cel mai vechi. El traversează Canal Grande și este un loc extrem de aglomerat, cu magazine, baruri și o mare de turiști curioși care au admirat acest pod în toate picturile venețiene.
Canal Grande
Canal Grande este cel mai lat canal care împarte Veneția în două. El este traversat de 4 poduri, și anume Ponte di Rialto, Ponte della Costituzione, Ponte degli Scalzi și Ponte dell’Accademia. Canalul este traversat de vaporetto, mijloc de transport în comun. Un abonament de o zi este 20 euro sau poți plăti bilet de la o destinație la alta. De asemenea, de la stațiile speciale poți închiria faimoasele gondole, clasic venețiene, cu gondolieri îmbrăcați specific care îți cântă, decorate cu briz briz-uri și flori. Prețul unei călătorii este de minim 80 de euro / 40 de minute.
Muzeele Veneției
Veneția își respectă mult istoria, tradițiile și arta, care sunt expuse în mulțimea de muzee ale sale. Pentru a înțelege mai bine cultura venețiană, îți recomand să vizitezi, pe lângă muzeele din Piața San Marco, Muzeul de Artă Peggy Guggenheim (artă modernă adunată de colecționara care a dat numele muzeului), La Biennale di Venezia (expoziție de artă vizuală contemporană organizată în anii impari), Gallerie dell’Accademia (artă locală din secolele XIV al XVIII) sau Palazzo Grassi (palat de artă clasic venețiană), Ca’ Pesaro (clădire baroc cu artă modernă), Ca’ d’Oro (clădire denumită așa datorită decorațiunile externe), Museo Storico Navale (muzeul naval venețian). De asemenea, clădirile în sine sunt muzee ale artiștilor locali din secolele trecute.
Bisericile Veneției
Bisericile sunt o parte importantă a culturii italiene și aici ai ocazia să admiri Basilica Santa Maria della Salute – o biserică superbă, baroc, ridicată după o epidemie de ciumă, Basilica San Marco – chiar din centrul Pieței San Marco și cea mai mare clădire religioasă din Veneția, stil bizantinsau San Simeone Piccolo, prima biserică pe care o vei vedea chiar când ieși din gara Veneției.