Cunoscută ca fiind locația unde s-au iubit cu pasiune Romeo și Julieta, Verona este un oraș care emană romantism. Asocierea sa cu operele Shakespeariene o face un loc absolut special pentru că oferă o tematică dramatică orașului. Clădirile renascentiste, foarte bine puse în valoare, parcurile și piațetele aglomerate sunt câteva dintre elementele care fac Verona o destinație specială în Italia. Te îndemn să vizitezi obiectivele turistice din Verona: muzeele orașului care promovează arta renascentistă, palatele somptuoase, sculpturile personajelor faimoase, bisericile impunătoare, parcurile și podurile cu panoramă.
Cum ajungi la Verona?
Eu am fost cazată în Veneția și am mers cu trenul din stația din Venezia Mestre spre stația Verona Porta Nuova, dar dacă vrei să stai în Verona, locurile de cazare sunt accesibile. O călătorie a costat 8,85 euro și a durat 2 ore. De la gară am mers cam 30 de minute pe jos până când am ajuns la una dintre cele mai cunoscute atracții ale Veronei – amfiteatrul. Deși nu te vei mai satura să “savurezi” Verona, obiectivele turistice principale pot fi admirate într-o după amiază plină. Locurile de cazare sunt multe și la preț foarte bun.
Piaza Bra și Arena di Verona
Piazza Bra este o piațetă deschisă din Verona în centrul căruia se găsește un spațiu verde și un amfiteatru roman. Ok, poate nu am spus-o suficient de entuziast, dar Arena din Verona este una dintre cele mai bine conservate structuri antice, construite în anul 30 î.Hr. Este un amfiteatru superb, încă în uz – aici se organizează concerte și evenimente pentru 15.00 de persoane. Arena veche creează contrast cu barurile moderne de pe marginea pieței.
Centrul istoric / Via Mazzini
Dacă îți continui drumul după Arena din Verona, vei fi direcționat spre niște străduțe înguste, cu magazine de-o parte și alta, care-ți iau ochii și te îndeamnă să intri cu aer condiționat și haine colorate la reducere. Dar nu trebuie să te lași cucerit pentru că, dacă înaintezi pe cărările din centrul istoric, vei descoperi ceva și mai frumos.
Casa di Giulietta
La capătul străduțelor cu magazine și pe partea dreapta, pe via Cappello, vei găsi un tunel/gang unde se strâng foarte mulți curioși. Pereții tunelului sunt plini de mesaje de dragoste, semnăturile oamenilor care au trecut pe aici și bitele de iubire lipite cu gumă de mestecat, atât de mult încât nu mai rămas nimic nicio cărămidă nescrisă.
În curtea interioară vei găsi pe partea dreaptă balconul Julietei și statuia din bronz a faimoasei protagoniste, care acum este un simbol ai iubirii. Toți turiștii stau la coadă să atingă statuia, care se zice că le va aduce dragostea în viața lor. Intrarea în Casa Julietei costă 6 euro și înăuntru vei descoperi camere amenajate în stil renascentist.
Desigur, în magazinul din curte vei găsi o mulțime de suveniruri romantice, cu numele celor doi îndrăgostiți și bilete la spectacole de teatru. Chiar dacă cele două personaje sunt pur fictive și Shakespeare nici măcar nu a vizitat Verona, conducerea orașului a creat o tematică și un cadru cu adevărat romantic, pe care nici marea de turiști nu-l poate eclipsa.
Piazza delle Erbe
Piazza delle Erbe este cea mai veche piață din Verona și obișnuia să fie, după cum îi spune numele, o cunoscută piață de mirodenii. Piața este înconjurată de clădiri importante în istoria orașului, precum Palazzo Maffei, La Domus Mercatorum, La “Tribuna” sau sculptura din centrul pieței La Fontana di Madonna Verona. Acum, aici se găsește o piață de fructe, legume și condimente. Nu ezita să-ți cumperi pahare cu fructe tăiate proaspăt în fața ta. Lângă piață vei găsi și Lamberti Tower, care îți oferă o priveliște panoramică asupra orașului, pentru un bilet de 8 euro.
Piazza dei Signori
După Piazza Erbe, vei ajunge în Piazza dei Signori, un loc ideal în care să-ți încarci bateriile la o terasă și să te bucuri de atmosfera autentică din Verona. În timp ce prima piață este animată și plină de energie, cea de-a doua este armonioasă și aristocrată. Aceasta se mai numește și Piazza Dante – datorită statuii lui Dante Alighieri din mijlocul său – și obișnuia să fie centrul Veronei renascentiste.
Arche Scaligere
Mormintele Scaliger sunt 5 construcții funerare, care celebrează familia Scaliger, conducătorii Veronei în secolele XII, XIV. Le poți găsi chiar lângă Piazza dei Signori, în curtea bisericii Santa Maria Antica, în spatele unui gard de fier. Aceste morminte gotice au multe detalii arhitecturale și sunt puternic decorate, iar în vârful lor sunt așezate statuile faimoșilor conducători.
Palazzo Giusti
La un moment dat am văzut o poză pe Pinterest cu acest loc superb și a trebuit să-l vizitez. Palazzo Giusti este de fapt un palat construit în secolul al VI-lea și are una dintre cele mai frumoase grădini din Europa. Grădina sa renascentistă include labirint-uri, sculpturi, fântâni, modele inedite de copaci și poți urca printr-un turn vechi spre terasa grădinii, de unde ai ocazia să admiri un peisaj absolut mirific asupra parcului simetric și al orașului Verona. Biletul de intrare costă 8,5 euro și merită cu adevărat să iei o pauză în acest parc superb. În drum spre palat, nu uita să vizitezi Catedrala din Verona și Teatrul Roman.
Museo di Castelvecchio
Castelvecchio este un castel construit în Verona în Evul Mediu. Intrarea în castel costă 6 euro, dar poți admira fără să plătești curtea interioară și podul solid, de cărămidă, peste râul Adige. Podul este fortificat și construit inițial pentru a apăra orașul de dușmani și pentru a scăpa cu ușurință în cazul unui atac.